Διαμάχη με εντάσεις στην αντιπολίτευση για την ψήφιση των παροχών Τσίπρα

Διαμάχη με εντάσεις στην αντιπολίτευση για την ψήφιση των παροχών Τσίπρα

Όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει "Παρών", το ΠΑΣΟΚ "ναι" ενώ το Ποτάμι ενδεχομένως να επιλέξει τον δρόμο της αποχής. 

Σε πολιτική διαμάχη με εντάσεις και πόλωση έχει εξελιχθεί η ψήφιση των εξαγγλειών της κυβέρνησης για την 13η σύνταξη και την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τις προσφυγικές ροές. Η Ολομέλεια της Βουλής, καλείται να στηρίξει η όχι τον “μποναμά” του Αλέξη Τσίπρα με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Παρών» και το ΠΑΣΟΚ ότι θα ψηφίσει «Ναι».

Οι σκέψεις και η ανακοίνωση της ΝΔ

Η αρχική απόφαση της ΝΔ ήταν να ψηφίσει «Ναι» στον «μποναμά» Τσίπρα στους συνταξιούχους. Ωστόσο, μετά την νέα τροπή που έλαβε η υπόθεση και την σθεναρή αντίδραση των δανειστών, η ΝΔ άλλαξε στάση.
Ολα δείχνουν, προς το παρόν, ότι οι διαβουλεύσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με το κοινοβουλευτικό επιτελείο του κόμματός του κατέληξαν στην απόφαση να ψηφίσουν «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία για τον «μποναμά» Τσίπρα και να καταγγέλλουν τόσο τις μεθοδεύσεις όσο και τον κίνδυνο να μπει εκ νέου η Ελλάδα σε τροχιά ρήξης με τους δανειστές.
«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ακολουθεί μία πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια», πρόσθεσε.

«Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε», συμπλήρωσε. Και, χωρίς να αποσαφηνίσει αν οι βουλευτές της ΝΔ θα δώσουν εν τέλει θετική ψήφο όπως είχαν προαναγγείλει προτού να προκύψει η ευρωπαϊκή αντίδραση, η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής:  «Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή επέκρινε μεν την κυβέρνηση, άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπερψήφισης. «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα», είπε, προσθέτοντας: «Την ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Άλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα».

Εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ 
«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ.

«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του» συμπληρώνει.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην χάσουν το βοήθημα που έχει αναγγελθεί – και υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να διαφωνεί με το «Ναι» του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες Τσίπρα, κρίνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις λαϊκιστικές και διχαστικές κορώνες του πρωθυπουργού. Δεν αναμένεται ωστόσο να απομακρυνθεί από την «γραμμή» του κόμματος ώστε να μην προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.

Αποχή από το Ποτάμι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να απέχει το Ποτάμι από την ψηφοφορία για τις παροχές Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι θα τιναχτεί στον αέρα η απόφαση του Eurgroup για την βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους και θα διαταραχθεί η πορεία της Β’ αξιολόγησης.

Ωστόσο, μέτωπο άνοιξε με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος ταυτίζεται περισσότερο με την άποψη της …Φώφης Γεννηματά και πρότεινε το Ποτάμι να ψηφίσει «Ναι» στις παροχές Τσίπρα. Η νέα κόντρα που άνοιξε μεταξύ του κ. Λυκούδη και της ηγεσίας του Ποταμιού εξομαλύνθηκε τελικά και με ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το Ποτάμι θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία για τον «μποναμά» Τσίπρα.