Ελληνικά Πετρέλαια: Στην πρώτη γραμμή απέναντι στις προκλήσεις

Ελληνικά Πετρέλαια: Στην πρώτη γραμμή απέναντι στις προκλήσεις
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ πρωτοστατεί στη μάχη κατά της επιδημίας του COVID-19 εξασφαλίζοντας τεχνολογία ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά νοσοκομεία και δωρεάν καύσιμα κίνησης για τις απολυμάνσεις δημοσίων χώρων.

Εν µέσω της παγκόσµιας κρίσης λόγω του Covid-19, ο Όµιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο κάλεσµα για ενίσχυση των δοµών υγείας και της υπεράνθρωπης προσπάθειας των αρχών να θωρακίσουν τον ελληνικό πληθυσµό από τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης.

Με στόχο την ενδυνάµωση των δυνατοτήτων του ιατρικού συστήµατος στους τοµείς της πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αλλά και της µετέπειτα πορείας και διαχείρισης όσων θα νοσήσουν από την ασθένεια, τα ΕΛΠΕ προσφέρουν συνολικό καθαρό ποσό 8 εκατοµµυρίων Ευρώ, για την αγορά ιατρικού εξοπλισµού, αναλωσίµων και κάλυψη λοιπών δαπανών που σχετίζονται µε την αντιµετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, προχώρησαν στη διάθεση των απαιτούµενων ανθρώπινων πόρων για την έγκαιρη και αποτελεσµατική υλοποίηση των εν λόγω δράσεων.

Μετά από περίπου δύο µήνες, αποδεικνύεται πως η απόφαση δεν ήταν µόνο γενναία, σε αυτήν την εξελισσόµενη πανδηµία, αλλά και αποτελεσµατική, εύστοχη, επικεντρωµένη εκεί που ήταν απολύτως αναγκαία.

Από τις ΗΠΑ δύο υπερσύγχρονα συστήµατα διάγνωσης του ιού

Ο Όµιλος κατάφερε µε συντονισµένες ενέργειες, στις δύσκολες συνθήκες της παγκόσµιας αγοράς, να εξασφαλίσει για τη χώρα µας, δύο υπερσύγχρονα συστήµατα µοριακής ανίχνευσης του Covid-19, αµερικανικής προέλευσης.

Ταυτόχρονα, φρόντισε να προµηθευτεί έγκαιρα και χιλιάδες αντιδραστήρια, για την υποστήριξη των συστηµάτων, από την πρώτη κιόλας ηµέρα λειτουργίας τους.

Το πρώτο σύστηµα Μοριακής Διάγνωσης SARS COV-2, υψηλής τεχνολογίας παραδόθηκε στις 30 Απριλίου στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, κέντρο αναφοράς για την αντιµετώπιση του Covid-19 στην Αττική. Το σύστηµα έχει την ικανότητα να πραγµατοποιεί διπλάσια τέστ, µε τα αποτελέσµατα να προκύπτουν σε χρόνο ρεκόρ, σε σχέση µε τις προηγούµενες δυνατότητες του νοσοκοµείου. Στο ίδιο νοσοκοµείο θα προσφερθεί, επίσης ολοκληρωµένο εργαστήριο παρακολούθησης και διαχείρισης συµπτωµάτων του αναπνευστικού συστήµατος (εργοσπιροµετρίας/ πληθυσµογραφίας, διάχυσης, σπιροµετρίας) που θα χρησιµοποιείται για την αντιµετώπιση πνευµονολογικών παθήσεων που θα προκληθούν από τον Covid -19.

Ένα ίδιο σύστηµα Μοριακής Διάγνωσης, παραδόθηκε στις 8 Μαΐου και στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κέντρο αναφοράς για τον ιό, προκειµένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Επιπλέον, σε συνεργασία µε το Υπουργείο Υγείας –και µε απευθείας αγορά από την Κίνα –ο Όµιλος εισάγει 50 αναπνευστήρες µε µόνιτορ ζωτικών παραµέτρων για ΜΕΘ. Το Υπουργείο ανέλαβε την ευθύνη για τη διάθεση τους στα Νοσοκοµεία Αναφοράς.

Συνεχίζοντας, οι προσφορές σε νοσοκοµεία της πρώτης γραµµής περιλαµβάνουν:

• Γενικό Νοσοκοµείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ, εργαστηριακό µηχάνηµα για τη διάγνωση του Covid -19.

• Γενικό Νοσοκοµείο Δυτικής Αθήνας Αγία Βαρβάρα, ένας σύγχρονος έγχρωµος υπερηχοτοµογράφος.

• Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου, 3.000 µάσκες FFP3, 3.000 µάσκες FFP2 και 2.000 στολές προστασίας.

ΕΛΠΕ –ΕΚΟ –AEGEAN AIRLINES

Μέσα από µια πολύ ξεχωριστή συνεργασία µεταξύ ΕΛΠΕ-ΕΚΟ-Aegean Airlines έχουν πραγµατοποιηθεί πτήσεις µεταφοράς ιατροφαρµακευτικού εξοπλισµού (Cargo) από Ελλάδα και Κύπρο, µε δωρεάν καύσιµα. Οι πτήσεις αυτές πραγµατοποιούνται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πολύ περιορισµένης διαθεσιµότητας, λόγω της συγκυρίας.

∆ωρεάν καύσιµα µέσω της ΕΚΟ για απολυµάνσεις ∆ηµόσιων Χώρων

Παράλληλα ο Όµιλος ΕΛΠΕ, προσέφερε µέχρι στιγµής 74.000 λίτρα καυσίµων ΕΚΟ, για το στόλο των 70 οχηµάτων απολύµανσης του Δήµου Αθηναίων για τους µήνες Απρίλιο και Μάιο. Στόχος είναι η κάλυψη των αυξηµένων αναγκών απολύµανσης του Δήµου. Ο Όµιλος παρακολουθεί το πρόγραµµα, ώστε να συµβάλλει µε επιπλέον ποσότητες εφόσον χρειαστεί. Αντίστοιχα προγράµµατα απολύµανσης µε δωρεάν καύσιµα έχουν ξεκινήσει και στο Δήµο Δέλτα, που συνορεύει µε τις εγκαταστάσεις του και θα διαρκέσει όλο το Μάιο.

Ο Όµιλος θα παραµείνει δίπλα στην πολιτεία και τις υγειονοµικές αρχές στην προσπάθειά τους να αντιµετωπίσουν αυτήν την τεράστια πρόκληση.

Όπως υπογραµµίζει, µάλιστα, ο κ. Ανδρέας Σιάµισιης, Διευθύνων Σύµβουλος των ΕΛΠΕ «θα συνεχίσουµε τις δράσεις µας προκειµένου να αντιµετωπίσουµε αυτήν την πανδηµία όσο καλύτερα µπορούµε, να επιστρέψουµε ασφαλείς στην κανονικότητά µας, για να συνεχίσουµε την πορεία µας προς ένα καλύτερο µέλλον».

*To κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στο πλαίσιο του αφιερώματος “The Coronavirus Economy”