«Φωτιά»… στην κυριολεξία για τον Γουόρεν Μπάφετ – Δικαστικές αξιώσεις 30 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

«Φωτιά»… στην κυριολεξία για τον Γουόρεν Μπάφετ – Δικαστικές αξιώσεις 30 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ
epa08398520 (FILE) - Berkshire Hathaway CEO Warren Buffett answers questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA, 08 April 2015 (reissued 03 May 2020). Berkshire Hathaway Chairman Warren Buffet on 02 May said his conglomerate Berkshire Hathaway had sold the entire stakes in the four biggest US airlines. EPA/LARRY W. SMITH *** Local Caption *** 51879026 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για πρόκληση πυρκαγιών σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη μέγιστη ζημία που είχε προβλέψει.

Η PacifiCorp, μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που ανήκει στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, αντιμετωπίζει νέες αξιώσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που την κατηγορούν για την πρόκληση πυρκαγιών στο Όρεγκον των ΗΠΑ το 2020, σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη μέγιστη ζημία που είχε προβλέψει.

Όπως μεέδωσε το Reuters, χίλια θύματα κατέθεσαν αξιώσεις κατά της εταιρείας τη Δευτέρα σε πολιτειακό δικαστήριο στο Πόρτλαντ.

Τα θύματα ζητούν το καθένα έως 5 εκατομμύρια δολάρια για πραγματικές απώλειες, όπως υλικές ζημιές, και έως 25 εκατομμύρια δολάρια για μη οικονομικές απώλειες, όπως συναισθηματική δυσφορία.

Οι ενάγοντες προστέθηκαν σε δικαστική διαμάχη όπου οι ένορκοι τον περασμένο Ιούνιο διέταξαν την PacifiCorp να καταβάλει 90 εκατομμύρια δολάρια σε 17 ενάγοντες για βαριά αμέλεια σχετικά με την αποτυχία της να κλείσει τις γραμμές ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια μιας ανεμοθύελλας στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020.

Η PacifiCorp άσκησε έφεση.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η εταιρεία είχε καταβάλει 735 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αξιώσεις από πυρκαγιές από αρκετές εκατοντάδες άτομα και 10 εταιρείες ξυλείας.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Μπάφετ κατέχει το 92% της Berkshire Hathaway Energy.

Οι αξιώσεις κατατέθηκαν δύο μήνες αφότου ο Μπάφετ προειδοποίησε στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους ότι οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να απειλήσουν την επιβίωση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε μερικές πολιτείες, ένα αποτέλεσμα που δεν είχε προβλέψει.

Ο Μπάφετ ξεχώρισε την Pacific Gas & Electric της Καλιφόρνιας, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2019, και τη Hawaiian Electric, η οποία αντιμετωπίζει πολλές αγωγές για τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στο Μάουι.

Η Berkshire έκλεισε το 2023 με 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια προβλεπόμενων ζημιών από πυρκαγιές και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την PacifiCorp για να καλύψει το κόστος των πολλαπλών πυρκαγιών στο Όρεγκον και τη Βόρεια Καλιφόρνια και έχει απειλήσει με αγωγή.

Η Berkshire αγόρασε την PacifiCorp για 5,1 δισ. δολάρια το 2006.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: