Γιατί οι θεσμοί επιμένουν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα ισοδύναμα

Γιατί οι θεσμοί επιμένουν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα ισοδύναμα
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò (Ä) ìéëÜåé ìå ôïí õðïõñãü Ïéêïíïìéêþí Åõêëåßäç Ôóáêáëþôï (Á) êáôÜ ôçí äéÜñêåéá ôçò óõæÞôçóçò ôïõ íïìïó÷åäßïõ ìå ôá ðñïáðáéôïýìåíá ìÝôñá ôçò Óõìöùíßáò ôçò Óõíüäïõ ÊïñõöÞò ôçò ÅÅ, ôùí Âñõîåëëþí, ÔåôÜñôç 15 Éïõëßïõ 2015. 'Áñ÷éóå óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ç óõæÞôçóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ ìå ôá ðñïáðáéôïýìåíá ìÝôñá ôçò Óõìöùíßáò ôçò Óõíüäïõ ÊïñõöÞò ôçò ÅÅ, ôùí Âñõîåëëþí. ¼ðùò áðïöáóßóôçêå óôç ÄéÜóêåøç ôùí ðñïÝäñùí, ìÝ÷ñé ôéò 12 ôá ìåóÜíõ÷ôá èá Ý÷åé ïëïêëçñùèåß ç óõæÞôçóç êáé øÞöéóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏñÝóôçò Ðáíáãéþôïõ

Η αναβολή του Euro Working Group της Τετάρτης και η έλλειψη προόδου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθυστερεί κι άλλο το πρόγραμμα.

Μετά και τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Παιδείας ότι η κυβέρνηση «φούσκωσε» την εκτίμηση για τα έσοδα από τον ΦΠΑ 23%, αλλά και το δημόσιο «καρφί» από την Κομισιόν ότι η πρόταση για ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν 100% ελληνική και η κυβέρνηση επιχείρησε μέσα από αυτή να δώσει ένα αριστερό «πρόσημο» στο τρίτο Μνημόνιο, ήρθε η ώρα της αλήθειας.

Στις συναντήσεις με τους δανειστές, που μεταφέρονται από το Hilton στο Athens Plaza, το μεγαλύτερο αγκάθι δεν θα είναι μόνο να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως το να βρεθούν τα ισοδύναμα, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Οι δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά και το αναφέρουν σε κάθε συζήτηση, ότι αξιόπιστα ισοδύναμα δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να βρεθούν.

Για το λόγο αυτό και το EWG της Τετάρτης, το οποίο υποτίθεται ότι θα συζητούσε την πρόοδο επί των προαπαιτούμενων, αναβάλλεται τελικά, με πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση να λένε ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει, αφού δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος.

Σε καμία από τις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια δεν υπήρξε πρόταση που να καλύπτει το κόστος που θα προκύψει από τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμη και μετά τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για συντελεστές τριών ταχυτήτων 0%-6%-13%.

Και με τη νέα πρόταση λείπουν πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη οι δανειστές δεν έχουν πει το τελικό «ναι» καθώς συνεχίζουν να θεωρούν πως τα έσοδα έχουν υπερεκτιμηθεί, ενώ δεν συμφωνούν και επί της αρχής με το μέτρο.

Συνολικά, η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα πάνω από 5 δισ. ευρώ στη διετία, αν συνυπολογίσει κανείς την τρύπα των 4,5 δισ. ευρώ από την αποκατάσταση των συντάξεων στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα, άλλα περίπου 1,8 δισ. ευρώ για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, 100 εκατ. ευρώ για την αποφυγή της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στους αγρότες από το 13% στο 20%, 500 εκατ. ευρώ για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ και άλλα 200 εκατ. ευρώ εάν δεν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα εισοδήματα από ενοίκια ή η νέα κλίμακα δεν καλύψει την τρύπα.