Hack The Camp: Μάθετε τα πάντα για τον δημιουργικό μαραθώνιο για το προσφυγικό ζήτημα

Hack The Camp: Μάθετε τα πάντα για τον δημιουργικό μαραθώνιο για το προσφυγικό ζήτημα

Τώρα μπορείτε να πάρετε θέση και να βοηθήσετε στα ζητήματα που εγείρει το προσφυγικό θέμα. 

Το Impact Hub Athens, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens, και η U.S. EMBASSY ATHENS ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από ένα δημιουργικό hackathon για να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και των θεμάτων ένταξης.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων; Πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες; Τι είδους ευκαιρίες ενσωμάτωσης υπάρχουν ή μπορούν να δημιουργηθούν για αυτούς τους πληθυσμούς; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές δεξιότητες που φέρνουν μαζί τους; Πώς μπορούν να έρθουν πιο κοντά με τους τοπικούς πληθυσμούς και να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διαπολιτισμικός διάλογος;

Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε στη διάρκεια του Hack The Camp (#HackTheCamp).

Προγραμματιστές, designers, άνθρωποι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και άλλοι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες ή μη θα εργαστούν σε ομάδες και θα αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις για και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών στη διαδικασία του hackathon είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να παραχθούν λύσεις οι οποίες θα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Το hackathon απευθύνεται σε ανθρώπους με ή χωρίς τεχνολογικές δεξιότητες, ενώ οι λύσεις που θα παραχθούν μπορεί να περιλαμβάνουν εφαρμογές τεχνολογίας, καθώς και ιδέες για μη τεχνολογικά προϊόντα ή υπηρεσίες, ή ακόμα εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πλατφόρμες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είτε ατομικά και να αναζητήσουν συνεργάτες κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του hackathon (Meet the Hackers) ή μπορούν να συμμετάσχουν με την ήδη υπάρχουσα ομάδα τους.

Το Hack The Camp θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: στην εκδήλωση Meet the Hackers που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Οκτωβρίου στη Διπλάρειο Σχολή, θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και η μεθοδολογία του hackathon και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ομάδες και θα ξεκινήσουν να δουλεύουν στις αρχικές τους ιδέες. Από εκείνη την ημερομηνία και για τις επόμενες έξι εβδομάδες οι ομάδες θα προετοιμάζονται με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών ειδικών, οι οποίοι θα τους υποστηρίζουν προσφέροντας την τεχνογνωσία τους, ενώ θα μπορούν να εργάζονται από τον χώρο του Impact Hub Athens.

Το δεύτερο και τελικό στάδιο του Hack The Camp θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Δεκεμβρίου, στο Impact Hub Athens, όπου οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν την ιδέα τους σε μια βιώσιμη λύση με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Hack The Camp οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα τελικά τους project στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για τις τρεις καλύτερες ομάδες.

Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στο Impact Hub Athens. Οι ομάδες και τα τελικά projects θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: αντίκτυπο, χρηστικότητα και παρουσίαση, βιωσιμότητα, καινοτομία και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης (σε παρόμοιες καταστάσεις).

Οι λύσεις που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια του Hack The Camp θα εστιάσουν πρωτίστως στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και σε οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτούς. Κάποιες από τις λύσεις μπορούν να απευθύνονται και σε άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που βρίσκονται χρόνια στη χώρα μας, αλλά και τοπικούς πληθυσμούς, προάγοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και συνεργασία.

Ο κώδικας αλλά και το συνοδευτικό ψηφιακό υλικό των προτάσεων που θα προκύψουν μέσα από το Hack The Camp, θα αναρτηθούν στο ομώνυμο αποθετήριο στο GitHub, με ανοιχτή άδεια, ώστε να γίνει δυνατή η ανάπτυξη νέων λύσεων πέρα από τα πλαίσια του hackathon.

Το Hack The Camp διοργανώνεται με τη συνεργασία δύο διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση hackathons με ανθρωπιστικό προσανατολισμό: τους @Creative Associates από την Αμερική και το International Alert από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Microsoft στηρίζει ενέργά την πρωτοβουλία αυτή, συνεισφέροντας στο χρηματικό έπαθλο, προσφέροντας τεχνολογικό και επιχειρηματικό mentoring στις ομάδες, καθώς και λογισμικό και συσκευές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιτυχή υλοποίηση του Hacκ the Camp.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ: http://hack-the-camp.eventbrite.com/
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Hack The Camp επικοινωνήστε στο athens.hosts@impacthub.net

Χρήσιμες πληροφορίες:

Hack The Camp: Meet the Hackers
Πότε: 21-22 Οκτωβρίου
Πού: Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3, 10552, Αθήνα

Hack The Camp
Πότε: 2-4 Δεκεμβρίου
Πού: Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα