Η πύρρειος νίκη της Binance και τι σημαίνει για την αγορά των cryptos

Η πύρρειος νίκη της Binance και τι σημαίνει για την αγορά των cryptos
The Binance logo is seen in this illustrtion photo taken in Warsaw, Poland on 21 November, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σε αντίθεση με την FTX και άλλους τιτάνες του crypto που κατέρρευσαν, η Binance θα συνεχίσει να λειτουργεί και, όπως φαίνεται, ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της θα παραμείνει ελεύθερος.

Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ποινικές διώξεις κατά της Binance την Τρίτη, σηματοδότησε το επιτυχημένο αποκορύφωμα μιας πολυετούς εκστρατείας για να θέσει υπό έλεγχο τη μεγαλύτερη και πιο άγρια εταιρεία crypto στον κόσμο. Η σημασία της περίστασης αντικατοπτρίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα και τον Υπουργό Οικονομικών που πραγματοποίησαν μια κοινή συνέντευξη Τύπου για να μοιραστούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας: Η Binance θα πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές -από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην εταιρική ιστορία- και ο CEO Changpeng Zhao θα παραιτηθεί και θα καταβάλλει 50 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο μιας τριπλής κατηγορίας για ξέπλυμα χρήματος.

Η ανακοίνωση, συνοδευόμενη από νομικούς διακανονισμούς με τρεις διαφορετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, υπογράμμισε επίσης μια δραματική αλλαγή της τύχης τόσο της Binance όσο και του Zhao πριν από δύο χρόνια. Το 2021, η εταιρεία εξασφάλιζε δισεκατομμύρια από μια τεράστια κερδοσκοπική φούσκα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της χαιρόταν που πετούσε από χώρα σε χώρα σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει πέρα από την εμβέλεια των ρυθμιστικών αρχών. Την Τρίτη, αυτή η εποχή έφτασε στο τέλος της όταν ένας ήπιος Zhao εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σηάτλ για να …υποκλιθεί στις αρχές των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις της Τρίτης σηματοδοτούν μια μεγάλη νίκη για το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αλλά, παραδόξως, είναι επίσης και μια νίκη για τη Binance. Σε αντίθεση με την FTX και άλλους τιτάνες του crypto που κατέρρευσαν, η Binance θα συνεχίσει να λειτουργεί και, όπως φαίνεται, ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της θα παραμείνει ελεύθερος.

Αυτό το αποτέλεσμα αψηφά τις προβλέψεις πολλών που υπέθεταν ότι οι πολλές παραβάσεις της Binance – που περιλαμβάνουν την ανοχή προς συναλλαγές με αδίστακτα καθεστώτα όπως το Ιράν και η Ρωσία – θα σήμαιναν την καταστροφή της. Αν και η τεράστια ποινή είναι ένα πλήγμα στο ταμείο της εταιρείας και η ταπείνωση του Zhao υπονομεύει το μακροχρόνιο πλεονέκτημα της Binance, η πρώιμη ανταπόκριση της αγοράς υποδηλώνει ότι η εταιρεία θα επιβιώσει.

Πολλοί στον κλάδο ανησυχούσαν εδώ και καιρό ότι οι ποινικές διώξεις που διαφαίνονταν πάνω από τη Binance παρέπεμπαν στην απότομη κατάρρευση της FTX μέσα σε έναν χείμαρρο απάτης, που θα μπορούσε να στείλει το Bitcoin κάτω από τα 10.000 δολάρια και να υποσκάψει τα κρυπτονομίσματα μακροπρόθεσμα. Αλλά μέχρι στιγμής η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει το έντονο δράμα. Από το βράδυ της Τρίτης, το Bitcoin υποχώρησε περίπου 4% μέσα σε 24 ώρες, λίγο χαμηλότερα από τα 36.100 δολάρια, ενώ το token BNB της Binance (μια κατά προσέγγιση εκτίμηση των εταιρικών μετοχών) υποχώρησε 12% – ένα σημαντικό ποσοστό αλλά όχι και κάτι σπάνιο για τις ασταθείς αγορές κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς το παρόν, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Binance θα ξεπεράσει την τρέχουσα καταιγίδα και θα ηγηθεί μιας πολύμηνης ανόδου στις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που πολλοί λένε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός 18μηνου «χειμώνα των crypto». Εάν οι τιμές διατηρηθούν σταθερές σε μεγάλο βαθμό μέσα στις επόμενες 48 ώρες, θα είναι μια ένδειξη ότι θα υπάρξει ομαλή πορεία στο άμεσο μέλλον – ειδικά καθώς παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί γίγαντες όπως η BlackRock και η Fidelity ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά με crypto ETF μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η Binance πρέπει να ανταποκριθεί σε μια νέα νομική υποχρέωση που θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιότητά της ως ηγέτης του κλάδου.

Ενώ οι ανακοινώσεις της Τρίτης επέφεραν σημαντικές ποινές τόσο στη Binance όσο και στον Zhao, το μακροπρόθεσμο πρόβλημα για την εταιρεία έγκειται στους διορισμένους από το δικαστήριο επόπτες που περιγράφονται σε διακανονισμούς τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, οι επόπτες – με τριετή και πενταετή θητεία – θα έχουν σαρωτικές εξουσίες για την επίβλεψη των επιχειρηματικών πρακτικών της Binance, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο προσθέτει νέους πελάτες και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρά με μια σειρά δικαιοδοσιών που υπόκεινται σε κυρώσεις ή επιτήρηση. Οι επόπτες, οι οποίοι θα επιλεγούν από μια λίστα που παρέχεται από τη Binance, θα απολαμβάνουν υψηλό βαθμό αυτονομίας και θα πρέπει να είναι ειδικοί στους αυστηρούς κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του ξεπλύματος χρήματος και των κυρώσεων. Υπόκεινται επίσης σε κανόνες που απαγορεύουν την αλληλεπίδραση της Binance μαζί τους για δύο ή περισσότερα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους – γεγονός που διασφαλίζει ότι δεν επηρεάζονται από την εταιρεία.

Οι επόπτες είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα σημαντικό σοκ για την εταιρική κουλτούρα της Binance, η οποία ήταν τόσο ισχυρή που η εταιρεία -για ένα διάστημα- δήλωνε ότι δεν είχε εταιρική έδρα. Οι ενσωματωμένοι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επόπτες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μακροχρόνια φήμη της Binance για καινοτομία. Όλα αυτά είναι επίσης πιθανό να οδηγήσουν τους σκιώδεις πελάτες της πλατφόρμας, οι οποίοι εδώ και καιρό την ευνοούσαν λόγω της έλλειψης εποπτείας της, να φύγουν για λιγότερο συμμορφούμενα ανταλλακτήρια – ενδεικτικά, το μερίδιο αγοράς της Binance είχε ήδη πέσει σε περίπου 38% φέτος από πολύ πάνω από 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: