Δεν είναι μόνο τα ακίνητα: Τι άλλο “βασανίζει” την πολύπαθη China Evergrande

Δεν είναι μόνο τα ακίνητα: Τι άλλο “βασανίζει” την πολύπαθη China Evergrande
--FILE--A Chinese netizen browses the website of China Evergrande Group on his computer in Ji'nan city, east China's Shandong province, 5 August 2016. China Evergrande Group agreed to buy a controlling stake in an automotive battery maker, increasing the property development company's strategic bet on the electric vehicle market. Hong Kong-listed Evergrande Health Industry Group Ltd., a wholly owned subsidiary of Evergrande, will acquire a 58.07% stake in Shanghai CENAT New Energy for 1.06 billion yuan ($155.8 million), China's third-largest property developer said Thursday. Shanghai CENAT produces lithium-ion batteries for vehicles. (Photo by Da qing / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία ίδρυσε τη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της, Evergrande NEV, το 2018 και δεσμεύτηκε ότι θα ξεπεράσει τον ηγέτη της αγοράς Tesla, παρά το γεγονός ότι – με τα λόγια του προέδρου της Evergrande, Hui Ka Yan - δεν έχει «καμία τεχνολογία και καμία εμπειρία» στην κατασκευή αυτοκινήτων.

του Eamon Barrett

Ο όμιλος Evergrande, ο πιο χρεωμένος developer ακινήτων στον κόσμο, είναι ίσως και ο χειρότερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Η εταιρεία ίδρυσε τη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της, Evergrande NEV, το 2018 και δεσμεύτηκε ότι θα ξεπεράσει τον ηγέτη της αγοράς Tesla, παρά το γεγονός ότι – με τα λόγια του προέδρου της Evergrande, Hui Ka Yan – δεν έχει «καμία τεχνολογία και καμία εμπειρία» στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές πίστεψαν στο θάρρος του Hui και η Evergrande NEV συγκέντρωσε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις μετοχών ενώ κέρδισε μηδέν δολάρια από πωλήσεις αυτοκινήτων. Η μονάδα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έξι μοντέλων, αλλά δεν έχει πουλήσει ούτε ένα αυτοκίνητο, καθώς τα στελέχη επανειλημμένα αναβάλλουν τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής. Η θυγατρική ανέφερε ζημίες ύψους 740 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, η θλιβερή απόπειρα της Evergrande με τα ηλεκτρικά οχήματα είναι απλά η τελευταία προσπάθεια της εταιρείας να διαφοροποιήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα. Τα προηγούμενα εγχειρήματα περιλαμβάνουν την εμφιάλωση μεταλλικού νερού, την παραγωγή μουσικής και τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού συλλόγου Guangzhou FC – όλα αυτά έχουν αποτύχει ή εμφανίζουν ζημίες.

Τα αποτυχημένα εγχειρήματα δεν επιβαρύνουν το συνολικό χρέος της Evergrande ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων – τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τον τομέα των ακινήτων του ομίλου – αλλά η απελπισμένη προσπάθεια της Evergrande να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της είναι  ένα ευρύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της Κίνας.

Η κινεζική αγορά ακινήτων ωριμάζει και η κυβέρνηση χαλιναγωγεί τις τρέχουσες τιμές των κατοικιών, γεγονός που αυξάνει το κόστος και μειώνει τα κέρδη για τις εταιρείες ακινήτων. Για να επιβιώσουν, κατασκευαστές όπως η Evergrande πρέπει να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους αλλιώς κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με χαμηλές αποδόσεις και αυξανόμενα χρέη – αλλά πρέπει να αποφύγουν τα λάθη που έχει κάνει η μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της Evergrande.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Evergrande θα αθετήσει μια νέα σειρά πληρωμών που λήγουν αυτήν την Πέμπτη, γεγονός το οποίο θα μπορούσε τελικά να «γκρεμίσει» την εταιρεία. Οι παρατηρητές ανησυχούν ότι η κατάρρευση του κατασκευαστή ακινήτων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες πτωχεύσεις στην Κίνα και ακόμη και στο εξωτερικό.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα παρέμβει για να αποτρέψει ένα τέτοιο «ντόμινο», αλλά θα επιτρέψει την πτώχευση της Evergrande – περισσότερο ελεγχόμενη καθίζηση, παρά κατάρρευση – ως προειδοποίηση προς άλλους developers να μην δημιουργούν τεράστια επισφαλή χρέη. Αλλά καθώς ο κλάδος των ακινήτων ωριμάζει, οι developers θα πρέπει να προβούν σε δανεισμό για να διαφοροποιηθούν και σε άλλους τομείς.

Πηγή: fortune.com