Είναι αυτός ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν;

Είναι αυτός ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν;

Ο Ρόμπερτ Ο' Νηλ, μέλος των Navy Seals, ισχυρίζεται πως είναι εκείνος που έδωσε τη χαριστική βολή στον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Την ταυτότητά του αποκάλυψε χθες στην εφημερίδα Washington Post, το πρώην μέλος της ειδικής ομάδας καταστροφών του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ (Navy SEAL) που, όπως ισχυρίζεται, ήταν εκείνος που τράβηκε τη σκανδάλη για να τραυματίσει θανάσιμα τον ηγέτη της Αλ Κάιντ, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο 38χρονος Ρόμπερτ Ο’ Νιλ, που είχε πει την ίδια ιστορία ανώνυμα στο περιοδικό Esquire, είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο ίδιος πυροβόλησε τον Λάντεν στο μέτωπο.

Η ιστορία του Ο’ Νιλ ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με αυτή του Ματ Μπισονέτ, ενός άλλου μέλους των ειδικών δυνάμεων, που συμμετείχε στην επιδρομή στο κτίριο όπου διέμενε ο πλέον καταζητούμενος Μπιν Λάντεν.

Η ταυτότητα του Ο’ Νιλ αποκαλύφθηκε πρώτα από έναν ιστότοπο που ανήκει σε πρώην μέλη της μονάδας του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ο ίδιος σχεδίαζε να δημοσιοποιήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην επιχείρηση εκείνη σε συνεντεύξεις του στην εφημερίδα και στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

Παλαιότερα ο Ο’ Νιλ είχε περιγράψει στην εφημερίδα την επιδρομή στο σπίτι-φρούριο όπου κρυβόταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, στο Αμπόταμπαντ του Πακιστάν. Σε εκείνο το άρθρο όμως δεν είχε αναφερθεί το όνομά του, ενώ και άλλοι πρώην συνάδελφοί του είχαν περιγράψει τα γεγονότα τη νύχτα της 1ης προς την 2η Μαΐου του 2011.

Οι SEALS συνήθως τιμούν έναν ιδιαίτερο κώδικα σιωπής που τους απαγορεύσει να συζητούν λεπτομέρειες της δράσης τους και ναδιεκδικούν δημοσίως τα εύσημα για τις πράξεις τους. Ωστόσο, στην περίπτωση της επίθεσης κατά του Μπιν Λάντεν φαίνεται πως κάποιοι αποζητούν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν.

Ο ίδιος ο Ο΄Νηλ ισχυρίζεται ότι μαζί με έναν συνάδελφό του -η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη- ανέβηκαν με τις σκάλες στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν και τον είδαν να ξεπροβάλλει το κεφάλι του από την πόρτα ενός εκ των δωματίων. Ο κομάντο που δεν κατονομάζεται, με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ως επικεφαλής της ομάδας, πυροβόλησε τον Μπιν Λάντεν, αλλά σύμφωνα με τον Ο’ Νηλ, αστόχησε. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ο΄Νηλ εισήλθε στο δωμάτιο και κατά τα λεγόμενά του σκότωσε τον ηγέτη της αλ Κάιντα πυροβολώντας τον στο κεφάλι.

Ωστόσο, στο βιβλίο του με τον τίτλο No Easy Day, ο Μπισονέτ ισχυρίζεται ότι τον μπιν Λάντεν σκότωσε ο προηγούμενος Seal.

Χθες Πέμπτη, ο Μπισονέτ δεν αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό του Ο΄Νιλ σε συνέντευξή του στο NBC News. «Δύο διαφορετικοί άνθρωποι αφηγούνται δύο διαφορετικές ιστορίες για δύο διαφορετικούς λόγους», είπε στο κανάλι. «Ό,τι λέει, το λέει. Δεν θέλω να το σχολιάσω», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπισονέτ είναι προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην εκπομπή του CBS «60 Minutes» ενόψει της κυκλοφορίας του δεύτερου βιβλίου του με τίτλο No Hero, το οποίο αναφέρεται στη θητεία του στο Σώμα.

Στο μεταξύ όμως, όπως επισημαίνει σήμερα το BBC, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για το ενδεχόμενο να έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες στο πρώτο του βιβλίο που αφορά την επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν.

Η επίσημη εκδοχή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση έπειτα από πολλά χρόνια.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν διαψεύδουν, αλλά ούτε επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ο΄Νηλ, αλλά ανώτερα στελέχη των επίλεκτων δυνάμεων έστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή σε όλα τα μέλη των Navy Seals καλώντας τα να τηρήσουν τον κώδικα σιωπής.

Όπως επισημαίνει πάντως το ΒBC, το σκοτάδι και η στενότητα του χώρου μέσα στο κτίριο όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν κάνουν ορισμένα μέλη των Navy Seals να αμφισβητούν κατά πόσο ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί από ποιόν προήλθε η μοιραία σφαίρα που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.