Κινέζικα εργοστάσια στην Αμερική;

Κινέζικα εργοστάσια στην Αμερική;

Κι όμως, μια κινεζική εταιρεία «κλείνει» μια συμφωνία αξίας 2 δισ. δολαρίων  για να ανοίξει ένα εργοστάσιο στην πολιτεία της Βιρτζίνια.

του Μάικλ Κέισι

Η Shandong Tranlin Paper σχεδιάζει να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την πρώτη προηγμένη γραμμή παραγωγής σε αμερικανικό έδαφος.

Ήταν ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών: Μια αμερικανική εταιρεία εγκαθίστατο στην Κίνα, ελπίζοντας να μειώσει το κόστος με τη βοήθεια του φθηνού εργατικού δυναμικού.

Αλλά σε μια αντιστροφή αυτής της τάσης, μια κινεζική εταιρεία παραγωγής χαρτοπολτού και χαρτιού, η Shandong Tranlin Paper Co, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να επενδύσει 2 δισ. δολάρια για τη δημιουργία της πρώτης προηγμένης γραμμής παραγωγής στη Βιρτζίνια. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

Η Tranlin, η οποία έχει ετήσια παραγωγή 400.000 τόνων εξευγενισμένου πολτού, 700.000 τόνων χαρτιού, 400.000 τόνων οργανικών λιπασμάτων και 2,4 δισ. συσκευασιών για τροφές και ιατρικά προϊόντα, έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την παραγωγή χαρτιού, χρησιμοποιώντας τα γεωργικά υπολείμματα, όπως τα υποπροϊόντα του καλαμποκιού και του σιταριού που κανονικά παραμένουν στα χωράφια μετά τη συγκομιδή.

«Καθώς εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε και να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε την οικοδόμηση σχέσεων με το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο μας γεωργικών και δασικών προϊόντων, την Κίνα, τόσο μέσω των εξαγωγών στην κινεζική αγορά όσο και μέσω κινεζικών επενδύσεων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εδώ», δήλωσε ο Τοντ Χέιμορ, Γραμματέας Γεωργίας και Δασών της Βιρτζίνια.

«Η Tranlin αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για τους παραγωγούς καλαμποκιού και σπόρων της Βιρτζίνια, δημιουργώντας μια προσοδοφόρα νέα αγορά για τα γεωργικά υπολείμματα που συνήθως παραμένουν στα χωράφια», πρόσθεσε ο Χέιμορ. «Με βάση τις γεωργικές δυνατότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζεται με το έργο, το οικονομικό όφελος για τους αγρότες μόνο στην περιοχή αυτή θα μπορούσε να υπερβεί τα 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, όταν το έργο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα».

Το έργο θα υλοποιηθεί σε μια πανεπιστημιακή έκταση 850 στρεμμάτων που βρίσκεται στο βιομηχανικό κέντρο James River της Κομητείας Chesterfield στη Βιρτζίνια.

Αν και μεγάλη για τα δεδομένα της Βιρτζίνια, η κίνηση δεν είναι πρωτοφανής. Και άλλες κινεζικές εταιρείες έχουν έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η κινέζικη εταιρεία παρασκευής εξοπλισμού Sany, η οποία άνοιξε πρόσφατα τα γραφεία της στη Τζόρτζια, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την αμερικανική αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα Παγκόσμια Τράπεζα ιδρύει η Κίνα

Κέρδη-ρεκόρ για τις χίλιες μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

O κινεζικός γίγαντας που θέλει να μπει σε ελληνικές τράπεζες

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μπαίνουν στις τράπεζες

Μπορεί η «φούσκα» της Κίνας να «σκάσει» στις αμερικανικές τράπεζες;