«Κληρώνει» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

«Κληρώνει» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης
Photo:

Οι τρεις διεκδικητές, το σχέδιο της αξιοποίησης και η παρέμβαση εισαγγελέα. 

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται τα τρία επενδυτικά σχήματα που προκρίθηκαν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου να παρουσιάσουν τις τελικές τους προσφορές για τον αγορά του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή αποκλείστηκε από τη διαδικασία η Lamda Development, η οποία πρόσφερε και το χαμηλότερο τίμημα. Έτσι η κοινοπραξία Colony Capital Acquisitions Ltd -Dolphin Capital Investors Ltd, η Plepi Holdings Ltd, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Olayan και το fund AGC Jermyn Street IV (υποστηρίζεται από επενδυτές με αραβικά κεφάλαια και την τουρκική Dogus) είναι τα τρία σχήματα που θα διαγκωνιστούν για τη διεκδίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Πριν γίνουν ανακοινώσεις για τον πλειοδότη από την Εθνική Τράπεζα, η οποία διενεργεί τον διαγωνισμό ως βασικός μέτοχος του ακινήτου, από κοινού με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα χρειαστεί να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την διασφάλιση των χρηματικών προσφορών.

Το προς αξιοποίηση τουριστικό συγκρότημα στον Αστέρα καλύπτει σημαντικό τμήμα της χερσονήσου Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη και περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, δύο ιδιωτικές παραλίες και μία μαρίνα.  Πρόκειται για το Arion Resort & Spa που διαθέτει 123 κλίνες, 58 μπανγκαλόους, εστιατόρια, καταστήματα, υπαίθρια πισίνα και συνεδριακό κέντρο και το Westin Hotel Athens που αποτελείται από 162 κλίνες, αίθουσα γυμναστηρίου, εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα και συνεδριακό χώρο.
Η έκταση περιλαμβάνει επίσης όμορο ακίνητο του ΕΟΤ. Σε αυτό βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη» που  είναι σήμερα κλειστό, τελώντας υπό ανακαίνιση.

Οι προδιαγραφές αξιοποίησής του προβλέπουν τη δημιουργία 148 δωματίων όπως και την μετατροπή ορισμένων από τις κλίνες σε πολυτελείς σουίτες. Η παραλία του Αστέρα καταλαμβάνει 1.600 μέτρα ακτογραμμής, ενώ η παραλία που ανήκει στον ΕΟΤ εκτείνεται σε 2.100 μέτρα ακτογραμμής.

Όσον αφορά τη μαρίνα, θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια στον επενδυτή. Με βάση το πλάνο, η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται στα 56.500 τ.μ., συμπεριλαμβάνοντας τη διατήρηση τουλάχιστον μιας ξενοδοχειακής μονάδας, για αξιοποίηση μέσω του real estate (κατασκευή πολυτελών τουριστικών βιλών κ.α.), στο πλαίσιο ενός σύνθετου επενδυτικού σχεδίου. Προϋπόθεση εξάλλου για το πλάνο αξιοποίησης είναι να έχει και τουριστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και προβλέπεται η διατήρηση τουλάχιστον μιας ξενοδοχειακής μονάδας, παράλληλα με την ανάπτυξης της τουριστικής κατοικίας, της μαρίνας Βουλιαγμένης που έχει μισθωθεί έως το 2052 και της όμορης παραλίας Astir Beach για την οποία η Αστήρ έχει δικαιώματα χρήσης έως το 2022.

Οι υπερπολυτελείς κατοικίες
«Το σχέδιο της αξιοποίησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης είναι πολύ απλό. Δεν αφορά παρά την κατασκευή 20 έως 25 υπερπολυτελών κατοικιών που θα απευθυνθούν σε εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους από όλο τον κόσμο, και θα χτιστούν δίπλα στο βασικό ξενοδοχείο του συγκροτήματος». Αυτό είναι το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα, όπως αποκαλύπτεται από στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Πρόκειται για βίλες με στεγασμένους χώρους 1.000 τ.μ. και άνω, που θα βρίσκονται σε οικόπεδα με έκταση τεσσάρων ή και περισσότερων στρεμμάτων, οι οποίες θα πωληθούν αντί 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το τίμημα για το ακίνητο να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας που διαχειρίζεται το ακίνητο (Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.) βρίσκεται στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο 85% της Εθνικής Τράπεζας στην εταιρεία αντιστοιχεί στα 220 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όλοι εκτιμούν ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, με βάση το εκδηλωμένο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται φέρουν την υπογραφή των δύο πωλητών και ότι καθένας από τους δύο έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του άλλου.

Παρέμβαση εισαγγελέα
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις διαδικασίες πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης διέταξε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε για την υπόθεση, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Νίκος Γαλανός. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης προκειμένου να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.