MPWGR2024: Έτσι θωρακίζεται η εταιρική ηγεσία απέναντι στις προκλήσεις

MPWGR2024: Έτσι θωρακίζεται η εταιρική ηγεσία απέναντι στις προκλήσεις
Από αριστερά: Έλενα Καλλονά (Jungheinrich Hellas), Μαρία Ιωαννίδου (Hellenic Duty Free Shops), Χρύσα Ελευθερίου (Interamerican Group), Αναστασία Παρετζόγλου (Executive Chair Fortune Greece)
Ποιες ευκαιρίες γεννά νέος «νέος» κόσμος.

Με τι δεξιότητες είναι αναγκαίο να εξοπλιστούν και πώς εξοπλίζουν τις ομάδες τους οι ηγέτες των επιχειρήσεων για να είναι καινοτόμοι, δημιουργικοί και να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα αλλά και την αβεβαιότητα που επιφυλάσσει το μέλλον; Τα παραπάνω συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων στο Most Powerful Women Summit 2024, που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος 

Η Executive Chair Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου συνομίλησε με την Χρύσα Ελευθερίου, Sustainability Leader της Interamerican Group, την Μαρία Ιωαννίδου, CEO, του Hellenic Duty Free Shops και την Έλενα Καλλονά, Managing Director, της Jungheinrich Hellas.

Η Χρύσα Ελευθερίου υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 15-20 χρόνια βγήκαμε από μία οικονομική κρίση που διαδέχθηκε μία υγειονομική κρίση, πληθωρισμός, γεωπολιτική αστάθεια, νέες τεχνολογίες. “Στο εσωτερικό περιβάλλον οι εταιρείες παλιά κοιτούσαν μόνο τους μετόχους, τώρα συνομιλούμε με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, πελάτες, ανθρώπινο δυναμικό, μέσα ενημέρωσης. Εντός της επιχείρησης συνυπάρχουν 3-4 διαφορετικές γενιές, στους νεότερους το σημαντικό είναι η ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής και το purpose. Δεν ενδιαφέρονται τόσο για την αναρρίχηση στην ιεραρχία. Όλα αυτά καθορίζουν την ηγεσία σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Η πειθώ δεν είναι κρίσιμο στοιχείο ηγεσίας, ένας ηγέτης πρέπει να έχει ενεργητική ακρόαση, να δημιουργεί χώρο ώστε να χτίσουν οι ομάδες”

Η Μαρία Ιωαννίδου από την πλευρά της υπογράμμισε ότι ο ηγέτης είναι ένας ρόλος που έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και με το σχετίζεσθαι. “Πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς, να έχει ένα καθαρό όραμα, να μην ηγείται μέσω του φόβου αλλά μέσω του κύρους. Και το κύρος έρχεται μέσα από τις πράξεις και το ανθρώπινο πρόσωπο. Πρέπει να είσαι σοβαρός και να λαμβάνεις δύσκολες αποφάσεις αλλά να είσαι και κοντά στους ανθρώπους, να εμπνέεις εμπιστοσύνη”, είπε η CEO της Hellenic Duty Free Shops. “Disruption is the new normal. Ο ηγέτης πρέπει να έχει adaptability και ικανότητα του un-learning. Adaptability: συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί. Η πανδημία ήταν καταστροφική. Πλέον όμως όλο το διαθέσιμο εισόδημά του ο κόσμος το δίνει για να ταξιδεύει”.

Τέλος, η Έλενα Καλλονά, σημείωσε ότι ηγεσία είναι “να εμπνέεις ομάδες, να μπορείς να ακούς, να είσαι αυθεντικός, να μην φοβάσαι να τσαλακωθείς, να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Μόνο τότε θα σε ακολουθήσουν οι άνθρωποι και μόνο τότε γίνεσαι πραγματικός ηγέτης. Ένας καλός ηγέτης μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα, δεν παίζει ρόλο, αρκεί να εμπνέει εμπιστοσύνη”. Παράλληλα τόνισε ότι η εταιρεία ενσωματώνει κάθε νέα τεχνολογία στον χώρο της. “Ήδη στα μηχανήματα και στους αυτοματισμούς έχουμε ενσωματώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για να πάρουμε τις επαναλαμβανόμενες εργασίες να τις αναθέσουμε εκεί και οι άνθρωποι να ασχολούμαστε με άλλα πράγματα, σχεδιασμό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: