Νέοι μπελάδες της Volkswagen από τη Νορβηγία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων της γερμανικής εταιρείας κόστισε στο ταμείο 4,9 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες.

Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο, σχεδιάζει να υποβάλλει αγωγή εναντίον της Volkswagen AG σχετικά με τον αντίκτυπο του σκανδάλου παραποίησης των εκπομπών των οχημάτων της.

Το ταμείο αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ενταχθεί στις ομαδικές αγωγές που έχουν υποβληθεί εναντίον της Volkswagen στα γερμανικά δικαστήρια, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Οι δικηγόροι μας μάς συμβούλεψαν ότι οι πράξεις της εταιρείας μας επιτρέπουν να έχουμε νομικές διεκδικήσεις εναντίον της βάσει του δικαίου της Γερμανίας. Ως επενδυτικό ταμείο, είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε το μερίδιό μας στην Volkswagen» είπε ο Πίτερ Γιόνσεν, σύμβουλος επενδύσεων στη Norges Bank Investment Management η οποία διαχειρίζεται το ταμείο.

Πέρυσι, το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας είχε δηλώσει ότι σκάνδαλο με τη χρήση ειδικού μυστικού λογισμικού από τη Volkswagen είχε οδηγήσει σε απώλειες 4,9 δισεκατομμυρίων κορωνών κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έφτασε σε συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, στα πλαίσια της οποίας θα επαναγοράσει ή θα διορθώσει μισό εκατομμύριο οχήματα ντίζελ, ενώ θα ιδρύσει και ταμεία αποζημίωσης περιβάλλοντος και καταναλωτών.

Σημειώστε ότι το νορβηγικό ταμείο ξεκίνησε πρόσφατα την άσκηση πίεσης προς τις εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ (Exxon Mobil και Chevron) ώστε αυτές να κάνουν περισσότερα γύρω από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά άρθρα