New York Times: Η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια – Αλλά ο πόνος δεν πέρασε

New York Times: Η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια – Αλλά ο πόνος δεν πέρασε

Το τίμημα της προφανούς ανάκαμψης της Ελλάδας είναι σκληρό αναφέρει η εφημερίδα.

Η οικονομία επιστρέφει αργά στην ανάπτυξη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κηρύσσουν το τέλος μιας κρίσης χρέους που σχεδόν διέλυσε το ευρώ, αναφέρουν οι New York Times.

Αλλά το τίμημα της προφανούς ανάκαμψης της Ελλάδας είναι σκληρό. Μια μαζική κάμψη, σε συνδυασμό με σχεδόν μια δεκαετία από έντονες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για την αποκατάσταση των οικονομικών του έθνους, άφησε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κοντά στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% και πάνω από το ένα πέμπτο των ατόμων δεν είναι σε θέση να πληρώσουν βασικά έξοδα όπως το ενοίκιο, το ρεύμα και τα τραπεζικά δάνεια. Το ένα τρίτο των οικογενειών έχει τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος.

Ακόμη και μετά τη διάσωση, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε περιορισμό, ενώ οι πιστωτές θα παρακολουθούν τη δημοσιονομική της πειθαρχία και την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει η εφημερίδα, υποσχέθηκε να διευκολύνει τους πολίτες που έχουν πληγεί. Η ανεργία μειώθηκε στο 19,5% από 28%, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας στοχεύει να ξεκινήσει την πώληση ελληνικών ομολόγων ξανά στις χρηματοπιστωτικές αγορές εντός δύο ετών.

Αυτή η προοπτική έχει δώσει την αίσθηση ότι η κρίση μπορεί τελικά να εξασθενεί. Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων η αγορά εργασίας στην Ελλάδα παραμένει ένα τραχύ τοπίο.

Προκειμένου να καταστήσουν την οικονομία της χώρας πιο ανταγωνιστική, οι πιστωτές της Ελλάδας (το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έθεσαν όρους λιτότητας που περιελάμβαναν την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ελάφρυνση των όρων προσλήψεων. Οι μισθοί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν περισσότερο από 20%. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε στα 586 ευρώ το 2012, ο δεύτερος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, από 751 ευρώ.

Σήμερα, οι περισσότερες θέσεις εργασίας δίνουν τον κατώτατο μισθό. Το ήμισυ τουλάχιστον περιλαμβάνει συμβάσεις προσωρινής ή μερικής απασχόλησης. Αν και αυτό συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών ανεργίας, πολλοί υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα παίρνουν τώρα πολύ χαμηλούς μισθούς. Άλλοι εργάζονται ακόμη πιο επισφαλώς, χωρίς καθόλου σύμβαση, καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή υπερωριών και εισφορών.

Μπορεί η έξοδος από τα μνημόνια να είναι ένα θετικό βήμα για την Ελλάδα, ωστόσο οι πολίτες της παραμένουν επιφυλακτικοί.