Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την νέα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την νέα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα

Δείτε ευρωπαϊκά έντυπα και ιστοσελίδες για την αναμόρφωση της ελληνικής ομάδας διαβούλευσης με τους θεσμούς.

Το σύνολο των εξειδικευμένων στα ευρωπαϊκά θέματα εντύπων και ιστοσελίδων ασχολείται σήμερα με την αναμόρφωση της ελληνικής ομάδας διαβούλευσης με τους θεσμικους εκπροσώπους των δανειστών.

Πιο αναλυτικά:
Στη διαδικτυακή πύλη Politico δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «ελληνική ρουλέτα», όπου επισημαίνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατάφερε με μια κίνηση – την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη από το συντονιστικό ρόλο των διαπραγματεύσεων – να αλλάξει το κλίμα με τους πιστωτές.

Ωστόσο, οι αλλαγές ενδέχεται να μην είναι τόσο εντυπωσιακές όσο φαίνονται, σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι καλωσορίζουν την αντικατάσταση – έκπληξη του Βαρουφάκη – «μια τοξική παρουσία στο δωμάτιο των διαπραγματεύσεων» – ως συντονιστή των συνομιλιών.

Όπως αναφέρεται, ο νέος συντονιστής των διαπραγματεύσεων αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται περισσότερο αποδεκτός, γνωστός και συμπαθής στην Ευρώπη, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναφέρει στην Politico ότι η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως οι προεκλογικές του υποσχέσεις δεν μπορούν να τηρηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ και η αποφυγή χρεοκοπίας.

Οι συντάκτες αναφέρονται επίσης στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα όπου, όπως αναφέρουν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν φάνηκε να υποχωρεί ούτε «ιδεολογικά» ούτε «τακτικά».

Εξ άλλου, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα: στην άκρη ο Βαρουφάκης», η Europolitics σχολιάζει ότι μετά από 100 μέρες στην εξουσία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια αναδιανομή ρόλων εντός της κυβέρνησης.

Η αναδιανομή αφορούσε κυρίως τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο κ. Βαρουφάκης βγήκε εξαιρετικά αποδυναμωμένος από το Eurogroup της 24ης Απριλίου όπου οι ομόλογοί του τον αντιμετώπισαν ως τζογαδόρο και ερασιτέχνη και τον κατηγόρησαν ότι σπαταλά το χρόνο τους.

«Ο παραγκωνισμός του Βαρουφάκη είναι η τελευταία ευκαιρία του Τσίπρα», αναφέρεται στη διαδικτυακή πύλη EUObserver, η οποία επισημαίνει ότι ενώ ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αποτελούσε αρχικώς διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στις συνομιλίες Ελλάδας και δανειστών, ο παραγκωνισμός του αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους εταίρους πριν από τα μέσα Μαΐου.

Το δημοσίευμα σχολιάζει στη συνέχεια ότι αν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε εκ νέου την Κυριακή την υποστήριξή του για τον αμφιλεγόμενο Υπουργό του, ταυτόχρονα, έλαβε αποφάσεις που του στερούν επιρροή στις συνομιλίες.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι Αλέξης Τσίπρας αλλάζει τακτική στην προσπάθειά του να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και αποτελούν συνέχεια της έντασης που σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, όπου ο Έλληνας Υπουργός εμφανίστηκε απομονωμένος μετά από σύγκρουση με τους ομολόγους του.

«Η Ελλάδα ανασχηματίζει την ομάδα διαπραγμάτευσης και υπερασπίζεται τον Βαρουφάκη κατά των ‘χειραγωγημένων’ επιθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει, εξάλλου, δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, με τίτλο «Η Ελλάδα ανασχηματίζει την ομάδα διαπραγμάτευσης και υπερασπίζεται τον Βαρουφάκη κατά των ‘χειραγωγημένων’ επιθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης».

Αντίστοιχου περιεχομένου, δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, με τίτλο «Η Αθήνα ανασχηματίζει τη διαπραγματευτική ομάδα της με τους πιστωτές», παραθέτει επιπλέον δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμενιά, σύμφωνα με τις οποίες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα, «υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση, καθώς δεν έχουμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και συνεπώς είναι δύσκολο να διαμορφώσουμε άποψη».