O Moody’s προβλέπει οριακή κερδοφορία γις τις ελληνικές τράπεζες

O Moody’s προβλέπει οριακή κερδοφορία γις τις ελληνικές τράπεζες
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Καταγράφονται θετικές ενδείξεις από τη μείωση κόστους και την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Οριακή κερδοφορία αναμένει για το 2016 ο οίκος αξιολόγησης. Καταγράφει θετικά σημάδια από τη μείωση κόστους και την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Κλειδί» αποτελεί η έγκαιρη αξιολόγηση, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από ξένα funds για τα κόκκινα δάνεια.

Τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου δείχνουν ότι συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν μείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέλιξη που ακολουθεί τη σημαντική επιβράδυνση των δύο προηγούμενων τριμήνων, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους βάσης είναι πιστωτικά θετικό (credit positive), παρότι οι προβλέψεις εξακολουθούν να αναλώνουν μεγάλο μέρος των προ-προβλέψεων κερδών.

Σημειώνει ότι το δεύτερο τρίμηνο, το συνολικό ποσό δανείων που δεν εξυπηρετήθηκαν για διάστημα 90 ημερών (NPLs) μειώθηκε κατά 375 εκατ. ευρώ, με μόνο την Alpha Bank να καταγράφει θετικό ρυθμό (επίσης μειωμένο) σχηματισμού NPL ύψους 110 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα και οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, ως αποτέλεσμα σημαντικών κινήσεων περιορισμού του κόστους, περιλαμβανομένων και μειώσεων θέσεων εργασίας. Λιγότερα NPLs και μικρότερη βάση κόστους θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν σε κερδοφορία μετά από σημαντικές ζημίες τα τελευταία χρόνια.

Η μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες, τονίζει ο οίκος. Αυτό τον μήνα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των κινήσεων που έκαναν για να μειώσουν τα NPLs, με βάση τους στόχους που τέθηκαν και προβλέπουν κατά μέσο όρο περιορισμό κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2019.

Όπως τονίζει «με προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα, αναμένουμε ότι ουσιαστική μείωση των NPLs θα απαιτήσει τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι το πλαίσιο για τις κατασχέσεις εγγυήσεων (collateral) και την πώληση των NPLs αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις».

Η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων (περιλαμβανομένων τόσο εξυπηρετούμενων, όσο και μη εξυπηρετούμενων) θα παίξει, σύμφωνα με τον οίκο, σημαντικό ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των NPLs στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Η όρεξη των ξένων funds για τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει με επιτυχία και έγκαιρα τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος διάσωσης.

Η Moody’s σημειώνει ότι σύμφωνα με μελέτη του ΤΧΣ, η διαχείριση των NPLs παραμένει πρόκληση για τις τράπεζες επειδή υπάρχουν σοβαρά δικαστικά, φορολογικά, λογιστικά και διαχειριστικά εμπόδια στη μεταβίβαση και τη διαχείριση των NPLs.

Τα μέτρα μείωσης κόστους των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν το 2014-2015, περιλαμβάνοντας σημαντική μείωση των απασχολούμενων και των καταστημάτων και αυτή τη χρονιά αναμένεται να περιλαμβάνουν αυξημένη έμφαση στη μείωση των γενικών διαχειριστικών εξόδων.

Ως αποτέλεσμα, καταλήγει η τράπεζα, ο δείκτης κόστους/έσοδα υποχώρησε στο 51% τον Ιούνιο του 2016 έναντι 56% ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτά τα οφέλη, παράλληλα με τη μείωση των NPLs, θα στηρίξουν τη συνολική κερδοφορία των τραπεζών, που σταδιακά γυρίζει σελίδα, τόσο ώστε να περιμένουμε οριακά θετική «τελική γραμμή» το 2016.