Όταν η Airbnb ήταν απλά μια «ανόητη ιδέα»

Όταν η Airbnb ήταν απλά μια «ανόητη ιδέα»

To Business Insider μας υπενθυμίζει την εκπληκτική ιστορία των πρώτων βημάτων της online υπηρεσίας ενοικίασης δωματίων με τους δεκάδες εκατομμύρια πελάτες.

Η Airbnb, η αμερικανική online υπηρεσία ενοικίασης δωματίων που πρόσφατα ανακοίνωσε πως επεκτείνει τη δραστηριότητά της μέχρι και στην Κούβα, αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Μάλιστα, ένας νέος κύκλος χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε στις αρχές του Μαρτίου αναμένεται να αυξήσει την αξία της κοντά στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα πράγματα δεν ήταν, όμως, πάντα τόσο εύκολα για την εταιρεία των Brian Chesky και Joe Gebbia. Πίσω στο 2008, πριν γνωρίσουν το τρίτο της παρέας των ιδρυτών, τον μεταπτυχιακό φοιτητή Πληροφορικής του Χάρβαντ Nathan Blecharczyk, βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πόρτες και γνώρισαν την αμφισβήτηση από τους επίδοξους επενδυτές.

To Business Insider μας υπενθυμίζει την ιστορία των πρώτων βημάτων της Airbnb:

Η αρχική ονομασία της Airbnb ήταν AirBed &Breakfast. Οι Brian Chesky και Joe Gebbia σκέφτηκαν να ιδρύσουν μια επιχείρηση όπου ένας επισκέπτης μιας ξένης πόλης δεν θα επιλέγει για διαμονή κάποιο ξενοδοχείο, αλλά ένα τοπικό διαμέρισμα.

«Δεν μπορούσαμε να επενδύσουμε σε μια εταιρεία που παρείχε στρώματα αέρα στο πάτωμα ενός living room λες και ήταν το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Δεν συμφωνήσαμε.» Αυτό ανέφερε ο επενδυτής Fred Wilson, η ομάδα του οποίου ήταν από τις πρώτες που αξιολόγησε τη νέα προσπάθεια.

Αλλά οι δύο ιδρυτές επέμεναν. Πεπεισμένοι πως το διαδίκτυο μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ δυναμικό εργαλείο στον τομέα των κρατήσεων, αποφάσισαν να εμπιστευτούν τα δικά τους μέσα, όταν οι επενδυτές τους γύρισαν την πλάτη.

Η ιδέα για χρηματοδότηση της εταιρείας τους ήταν αναμφίβολα πρωτότυπη. Η Αμερική ζούσε στους ρυθμούς της Προεδρικής αναμέτρησης Ομπάμα-ΜακΚέιν. Οι δύο ιδρυτές της αγόρασαν κουτιά δημητριακών Cheerios και επανασχέδιασαν τη συσκευασία, βασιζόμενοι στην πολιτική σκηνή της χώρας. Τα κέρδη από τις πωλήσεις αποτέλεσαν έναν από τους πρώτους χρηματοδοτικούς πόρους της εταιρείας.

Εκείνη την περίοδο ήταν που ανακάλυψαν πως είχαν ήδη έναν ανταγωνιστή. H CouchSurfing είχε αρχίσει να έχει ήδη επιτυχίες, δίνοντάς τους τη σιγουριά πως θα μπορούσαν να βασιστεί στην ίδια αγορά.

Υπολόγιζαν, μάλιστα πως η αξία της συγκεκριμένης αγοράς θα μπορούσε να αξίζει δισεκατομμύρια.

 

H αρχική διαδικτυακή εφαρμογή της Airbnb έμοιαζε πολύ με αυτή της Craigslist αλλά και με τα συνηθισμένα profile στα social media.

Σήμερα μοιάζει κάπως έτσι:

Η νεαρή εταιρεία σκόπευε να κρατά το 10% σε κάθε ενοικίαση. Σήμερα χρεώνει από 6% έως 12% συν ένα 3% για την φιλοξενία στις σελίδες της.

 

Εκείνη την εποχή σκόπευε να αναπτυχθεί με την βοήθεια μεγάλων διοργανώσεων όπως το Kayak. Επίσης, ανέβαζε πολύ υλικό στο Craiglist.

 

Ο πιο άμεσος ανταγωνιστής της εκείνη την εποχή ήταν το Hostels.com

 

Το μεγαλύτερο αβαντάζ (ή νισαβαντάζ) της νέας εταιρείας ήταν πως υπήρξε η πρώτη που είχε αυτή την ιδέα στην αγορά. Αναγκαστικά, έπρεπε να πείσει τους πελάτες της πως το να κοιμάσαι στο σπίτι ενός αγνώστου είναι μια καλή ιδέα. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι πελάτες της μπορούν να επιλέξουν δωμάτια σε 34.000 πόλεις και εκτιμάται πως πραγματοποιεί κρατήσεις για 37 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τον χρόνο.