Πώς ήταν οι startups τη δεκαετία του ’80;

Πώς ήταν οι startups τη δεκαετία του ’80;
Cooper Andrews as Yo-Yo Engberk - Halt and Catch Fire _ Season 3, Episode 1 - Photo Credit: Tina Rowden/AMC

Μια νέα σειρά "ρίχνει" φως στη δύσκολη περίοδο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Πολύ πριν κάνει την εμφάνιση του το Facebook και το Snapchat και ακόμη πριν από το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο της Netscape, ο κλάδος της τεχνολογίας βίωσε μια ακόμα επανάσταση: εκείνη των προσωπικών υπολογιστών της δεκαετίας του ‘80.

Μετά από χρόνια ολιγοπωλίου λίγων κατασκευαστών υπολογιστών που κυριαρχούσαν στην αγορά , μια σειρά νέων εταιρειών, κυρίως η Compaq στο Τέξας, ξεκίνησε να «ανακατασκευάζει» τους υπολογιστές της IBM με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών μοντέλων.

Αυτή η περίοδος του τεχνολογικού κλάδου βρίσκεται στο επίκεντρο της σειράς «Halt and Catch Fire», με την τρίτη σεζόν να προβάλλεται τώρα.

Παρόλο που οι δύο πρώτες σεζόν γυρίστηκαν στο Ντάλλας του Τέξας, το «Silicon Prairie», οι δύο κυρίες Donna Clark και Cameron Howe, πήγαν στη Silicon Valley για τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν.

Αφού ξόδεψαν έναν χρόνο στο Τέξας για τη δημιουργία του Mutiny, την video gaming startup που εξελίσσεται σε μια υπηρεσία συνομιλίας, αποφάσισαν πως πρέπει να μετακομίσουν δυτικά.

Τι θα μάθουν οι entrepreneurs; Η ιστορία μας λέει ότι ήταν μια ταραχώδης δεκαετία για τα επιχειρηματικά κεφάλαια. Οι ταχέως μεταβαλλόμενες τάσεις ( καλές και κακές ) οδήγησαν τελικά τη βιομηχανία μακριά από τους κινδύνους του κλάδου της τεχνολογίας, σύμφωνα με την εξαιρετική επισκόπηση της δεκαετίας του επενδυτή Jerry Neumann.

Χάρη σε μια κανονιστική αλλαγή του 1978 που επέτρεψε στα συνταξιοδοτικά ταμεία να εξετάσουν τις «συνετές» επενδύσεις των venture capital, ο αριθμός των χρημάτων που δαπανήθηκαν και ο αριθμός των κεφαλαίων εκτοξεύτηκαν από το 47 το 1980 στο 71 το 1982 και 113 το 1983.

Όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα, οι venture capitalists της εποχής προσπαθούσαν να προσελκύσουν όποιον κλάδο είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία.

Έτσι ξεκίνησαν να κυνηγούν τις πρώτες εταιρείες hardware. Στη συνέχεια προχώρησαν σε κατασκευαστές λογισμικού, εταιρείες που κατασκεύαζαν δίσκους, και σε εταιρείες που ασχολούνταν με την τεχνητή νοημοσύνη.

Βλέποντας πως τα περιθώρια κέρδους ήταν πολύ μικρά, στράφηκαν προς τη λιανική (retail) αφού έδειχνε πιο ασφαλής κλάδος, με πιο προβλέψιμες αποδόσεις τις οποίες οι νέες επιχειρήσεις επενδύσεων θα μπορούσαν να δείξουν στους επενδυτές ως απόδειξη των ικανοτήτων τους. ‘Η τουλάχιστον έτσι νόμιζαν.

Δυστυχώς, η απομάκρυνση από την τεχνολογία οδήγησε σε μείωση του αριθμού των νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που ιδρύθηκαν το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980

Η δεκαετία του 1980 δεν ήταν πολύ καλή με τις tech startups, αλλά «έβγαλε» αρκετούς νικητές όπως η AOL . Όπως και η Mutiny, έτσι και η AOL ξεκίνησε με τα video games και τελικά εξελίχθηκε σε μία από τις πιο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, μέσω της οποία οι Αμερικανοί συνδέονται στο Internet, μέχρι που έκανε την εμφάνιση της το broadband.

Η Mutiny δε γνωρίζει ακόμα για την τεχνολογική επανάσταση, αλλά έχει μια ιδέα για το τι θα συμβεί. Και αυτό ακριβώς σημαίνει να χτίζεις το μέλλον.