Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στο Δημόσιο

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στο Δημόσιο

Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών για το νέο χρόνο. 

Αυξήσεις στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια και μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα συμπεριλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 12,626 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 86 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων και της συνεχιζόμενης από το 2017 μείωσης του αριθμού των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.

Παράλληλα το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο, είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί υψηλό το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας.

«Στις δαπάνες της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνεται επίσης και η εργοδοτική εισφορά του κράτους ως εργοδότη υπέρ του ΕΦΚΑ για τους υπαλλήλους με σύμβαση δημοσίου δικαίου (από 3,33% το 2017 σε 6,67% στο 2018)», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Αντίθετα, οι δαπάνες για συντάξεις το 2018 «προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 19.490 εκατ. ευρώ έναντι 19.649 εκατ. ευρώ του στόχου του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021», τονίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως «η μείωση κατά 160 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στη μείωση της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου».

Επίσης στο προσχέδιο επισημαίνεται πως οι καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ) για το 2017 οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη «μειωμένη συνταξιοδοτική δαπάνη λόγω της αναθεώρησης του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης βάσει εκκαθάρισης στοιχείων του νεοσύστατου ΕΦΚΑ, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Πιο συγκεκριμένα, «εκτιμάται ότι για το έτος 2017 η δαπάνη για κύριες συντάξεις θα περιοριστεί κατά 446 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις κατά 115 εκατ. ευρώ».

Περαιτέρω, «εκτιμάται μείωση κατά 515 εκατ. ευρώ των λοιπών δαπανών των ασφαλιστικών Ταμείων». Η τάση αυτή θα συνεχισθεί και το 2018.