Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει: Μια Όπερα για… παιδιά

Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει: Μια Όπερα για… παιδιά

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στην Λυρική με την υπόσχεση να προσφέρει ένα παραμυθένιο θέαμα για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Ποιος είπε πως η όπερες είναι μόνο για τους ενήλικες; Η νέα όπερα και.. για παιδιά του Νίκου Κυπουργού σε ποιητικό κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου είναι ένα ανατρεπτικό παραμύθι όπου όλα είναι λίγο «πειραγμένα» και τίποτα δεν «είναι» όπως «φαίνεται» στην αρχή. Η ιστορία βασίζεται στο διάσημο παραμύθι του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.

Για πρώτη φορά η Λυρική εγκαινιάζει μια σειρά βραδινών παραστάσεων, ώστε γονείς και παιδιά να γίνουν… ένα! Ο Πρίγκιπας χοιροβοσκός μιλάει για έναν Πρίγκιπα ο οποίος ντύνεται χοιροβοσκός για να κερδίσει την καρδιά της αλαζονικής πριγκίπισσας. Έτσι το δράμα αναμειγνύεται με την κωμωδία, το συναίσθημα με τον κυνισμό και η γοητεία με την απογοήτευση.

Η δημιουργία του νέου έργου είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του Νίκου Κυπουργού και του Θωμά Μοσχόπουλου: «Σε όλη τη διαδικασία της σύνθεσης, η συνεργασία μου με τον Θωμά Μοσχόπουλο, ο οποίος γνωρίζει καλά το μουσικό θέατρο, ήταν ιδιαίτερα γόνιμη. Υπήρξε ανταλλαγή ιδεών σε κάθε επίπεδο και συχνά μέσα από την  εμπειρία του, ο ένας έδινε λύσεις ή συμπλήρωνε τη δουλειά του άλλου. Μιλούσαμε εξίσου για το κείμενο όπως και για τη μουσική. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι καρπός ενός πραγματικά εποικοδομητικού διαλόγου» σημειώνει ο συνθέτης.

Διαβάστε ακόμη: «Λέξεις & Σκέψεις» στην Στέγη: O αινιγματικός Romain Gavras

Η παράσταση που έχει στήσει ο Μοσχόπουλος δεν δίνει απαντήσεις, μόνο θέτει ερωτήματα, δεν έχει το κλασσικό happy end «και ‘ζήσαν αυτοί καλά» αλλά προτιμά να κλείνει το μάτι στο κοινό, λέγοντας: «ούτε καλά… ούτε τέλεια… ούτε wow! Αλλά… όσο καλύτερα μπορούσαν… Κι εμείς;… Θα δούμε». Η αμφισημία που συναντάται στα παραμύθια του Χ.Κ. Άντερσεν προσφέρει στον Μοσχόπουλο «πεδίο δόξης λαμπρό» προκειμένου να αναπτύξει την επιθυμητή «αναστάτωση» που θα αποκαλύψει σε κάθε θεατή κάτι διαφορετικό.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο οποίος επιστρέφει στην Λυρική δύο χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία «Ο παπουτσωμένος γάτος» σημειώνει για το έργο και την συνεργασία του με τον συνθέτη:

«Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός, το παραμύθι του Άντερσεν πάνω στο οποίο βασίζεται η όπερά μας, χαρακτηρίζεται και στον τίτλο του ακόμη από αυτήν την αποκαλυπτική αμφισημία. Εδώ τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες δεν είναι καθόλου αναμενόμενοι και σίγουρα όχι ιδανικοί. Είναι συναρπαστικό το στοιχείο των ανατροπών των κλισέ που έχει αυτό το παραμύθι και αυτό είναι κάτι που φέρω κατευθείαν από τις παιδικές μου μνήμες.

Διαβάστε ακόμη: «Λέξεις & Σκέψεις» στην Στέγη: O αινιγματικός Romain Gavras

Την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ διευθύνουν ο Νίκος Βασιλείου και ο Γιώργος Αραβίδης. Τα σκηνικά είναι της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η κινησιολογία της Ξένιας Θέμελη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε διακεκριμένους μονωδούς της ΕΛΣ.

Λίγα λόγια για τη παράσταση:
Τα τρία γουρουνάκια-αφηγητές της ιστορίας ξεκινούν σχολιάζοντας περιπαικτικά τους ανθρώπους που δίνουν τόση σημασία στον έρωτα, ο οποίος τους αποβλακώνει και χάνουν την ησυχία και την βολή τους.

Ο πρίγκιπας ερωτεύεται τη κακομαθημένη κόρη του Αυτοκράτορα χωρίς να την έχει δει καν και αποφασίζει να στείλει τα δύο πολυτιμότερα πράγματα που έχει στο μικρό βασίλειό του ως δώρα στην κόρη του αυτοκράτορα προκειμένου να την κατακτήσει, εκείνη αρνείται πεισματικά.

Διαβάστε ακόμη: Τo Athens Photo Festival στη «Τεχνόπολις» του ∆ήμου Αθηναίων

Ο πρίγκιπας, πολύ πληγωμένος και θυμωμένος, θέτει σε λειτουργία ένα σχέδιο εκδίκησης. Μεταμφιέζεται σε χοιροβοσκό και προτείνει στον αυτοκράτορα να «βάλει τάξη στο χάος του χοιροστασίου του» -γιατί η αλήθεια είναι ότι τα γουρουνάκια δεν έχουν σταματήσει να σαρκάζουν και να σχολιάζουν ό,τι γίνεται. Όταν τα γουρουνάκια προσπαθούν να προειδοποιήσουν τον αυτοκράτορα ό,τι ο «χοιροβοσκός» δεν είναι αληθινός, εκείνος τους αποκαλύπτει την τρομερή αλήθεια που αγνοούσαν τόσο καιρό: Δεν τα ταΐζουν τζάμπα επειδή είναι πιο έξυπνα από τα άλλα ζώα, αλλά για να τα σφάξουν όταν παχύνουν αρκετά.

Τα γουρουνάκια γκρεμίζονται σε απελπισία αλλά ο πρίγκιπας-χοιροβοσκός υπόσχεται να τα σώσει αν κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Στη συνέχεια της ιστορίας ο Αυτοκράτορας θα βρει την μονάκριβη κόρη του φιλιέται με το χοιροβοσκό και αποφασίζει να τη τιμωρήσει τοποθετώντας την στη θέση του, χοιροβοσκοπούλα στις λάσπες μαζί με τις αυλικούς της, μέχρι να βρεθεί κάποιος που να την παντρευτεί.  Εκείνη θυμάται τον πρίγκιπα που της είχε στείλει το ρόδο και το αηδόνι. Πιστεύει ότι αυτός τουλάχιστον θα τη θέλει, χωρίς να ξέρει ότι βρίσκεται δίπλα της μεταμφιεσμένος.

 

Διαβάστε ακόμη: 54o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Είναι η ώρα της εκδίκησης του πρίγκιπα: Την απορρίπτει όπως τον απέρριψε. Τώρα αγαπάει τη νεαρή ακόλουθο. Εκείνη, όμως, έκπληκτη του λέει ότι αγάπησε έναν χοιροβοσκό και όχι έναν πρίγκιπα. Αλλά πριν τον απογοητεύσει τελείως του υπόσχεται να τον ακολουθήσει στο μικρό βασίλειό του και αν σιγά-σιγά, με το χρόνο, γνωριστούνε και αγαπηθούνε πραγματικά, τότε θα ζήσουνε μαζί. Οι δυο τους φεύγουν και η κόρη του αυτοκράτορα μένει απελπισμένη.

Μια ιστορία «αλλαγμένη» για πρίγκιπες και πριγκίπισσες που είναι και λίγο «βρωμόπαιδα», λασπωμένα ζωάκια με πολύ …μα πάρα πολύ «ανθρώπινα» στοιχεία στον χαρακτήρα τους, μεγάλοι που φέρονται σαν παιδάκια και «παιδιά» που ωριμάζουν.

Πληροφορίες:

Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59

Πρωινές παραστάσεις (ώρα έναρξης 11.00): 10, 13 Νοεμβρίου / 4, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 13, 15 Δεκεμβρίου / 12, 19, 21, 22, 24, 26 Ιανουαρίου /2, 4, 5, 9, 23, 25, 26, 28 Φεβρουαρίου / 16, 18, 19, 20, 21, 23, 27, 30 Μαρτίου
Βραδινές παραστάσεις (ώρα έναρξης 20.00): 9 & 16 Νοεμβρίου / 1 Δεκεμβρίου / 23 Ιανουαρίου / 27 Φεβρουαρίου / 28, 29 Μαρτίου

Προπώληση εισιτηρίων

Ταμεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ,
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο
Τρίτη – Κυριακή: 09.00–21.00 & Δευτέρα: 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 36 62 100
Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr
Ομαδικά εισιτήρια: 210 37 11 342
Υπηρεσία συνδρομητών: 210 37 11 381