Σε τέλμα οι εφημερίδες – Ούτε οι δισεκατομμυριούχοι δεν μπορούν να βρουν πώς να τις σώσουν

Σε τέλμα οι εφημερίδες – Ούτε οι δισεκατομμυριούχοι δεν μπορούν να βρουν πώς να τις σώσουν
Photo: pixabay.com
Ακόμη και οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη τις... παρατούν.

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο κλάδος των εφημερίδων αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδίως από την αρχή της εποχής του Διαδικτύου.

Αλλά η είδηση της Τρίτης – ότι ο Κέβιν Μέριντα, ο κορυφαίος συντάκτης των Los Angeles Times, αποχωρεί από την εφημερίδα λιγότερο από τρία χρόνια αφότου ανέλαβε τη δουλειά – δείχνει, για άλλη μια φορά, πόσο άθλια είναι η κατάσταση.

Οι LA Times ανήκουν στον δισεκατομμυριούχο Patrick Soon-Shiong, αλλά, ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι έχουν όρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider, πηγή που έχει γνώση του περιβάλλοντος της εταιρείας τόνισε ότι η εφημερίδα, η οποία προχώρησε σε απολύσεις πέρυσι, εξετάζει τώρα έναν άλλο γύρο περικοπών κόστους, προκειμένου να «σώσει» περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό της.

Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι ο Κέβιν Μέριντα δεν ήθελε να το αναλάβει αυτό, οπότε ο Soon-Shiong θα πρέπει να βρει κάποιον που θα το κάνει.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Soon-Shiong, ο οποίος αγόρασε τους LAT και την San Diego Union-Tribune για 500 εκατομμύρια δολάρια το 2018, πούλησε την εφημερίδα του Σαν Ντιέγκο πέρυσι. Το 2021, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Soon-Shiong εξέταζε το ενδεχόμενο να πουλήσει ακόμη και τους LA Times, αλλά ο ίδιος το διέψευσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η… μεγάλη εικόνα είναι ότι ο Soon-Shiong είναι απλώς ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος που αγόρασε μια εφημερίδα, μια επιχείρηση, δηλαδή που παλιότερα μπορούσε να δημιουργήσει κέρδη, κύρος και εξουσία για τον ιδιοκτήτη της. Παράλληλα, δείχνει ότι ακόμη και ένας δισεκατομμυριούχος δεν έχει την ικανότητα ή τη θέληση να χρηματοδοτεί τις αέναες ζημίες.

Το περασμένο φθινόπωρο, για παράδειγμα, η Washington Post – που ανήκει στον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος – έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – προχώρησε σε τεράστιες περικοπές προσωπικού. Το 2020, ο Γουόρεν Μπάφετ – επίσης ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – πούλησε το χαρτοφυλάκιο εφημερίδων της Berkshire Hathaway, συμπεριλαμβανομένης της αγαπημένης του Omaha World-Herald.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους λίγους επενδυτές που θέλει να αποκτήσει εφημερίδες – το hedge fund Alden Global Capital – έχει τη φήμη ότι αγοράζει τίτλους μόνο και μόνο για να τους «απογυμνώσει» από την αξία τους.

Έτσι, αν οι δισεκατομμυριούχοι δεν μπορούν να σώσουν τις εφημερίδες, τότε ποιος μπορεί;

Υπάρχουν κάποια πολλά υποσχόμενα σχέδια για μη κερδοσκοπικές εκδόσεις που διατηρούνται ζωντανές με ένα συνδυασμό διαφημίσεων, συνδρομών και φιλανθρωπίας – η Texas Tribune είναι το πιο γνωστό παράδειγμα. Αλλά, φυσικά και η ίδια η Tribune είχε απολύσεις πέρυσι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: