Το μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ: Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Το μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ: Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
epa06557572 German Chancellor Angela Merkel and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) prior to the Informal meeting of the 27 European Heads of States of Governments in Brussels, Belgium, 23 February 2018. The 27 European Heads of States of Governments will discuss on the new composition of the European Parliament after the so-called 'Brexit' and a post-2020 EU budget for several years. EPA/OLIVIER HOSLET

Να επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ζητά η Γερμανίδα Καγκελάριος - Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους εγείρει ο Μάρτιν Σουλτς.

«Kαλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» χαρακτηρίζει τη σημερινή, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, σε αποκλειστική δήλωση προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται μελλοντικά και πάλι με τις δικές της δυνάμεις», τονίζει.

Η γερμανική κυβέρνηση καλεί, μεταξύ άλλων, την Αθήνα να παραμείνει στον δρόμο που ακολούθησε ως τώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος.

Αναλυτικά η δήλωση της Καγκελαρίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Έπειτα από οκτώ χρόνια ολοκληρώνεται σήμερα το τελευταίο από τα προγράμματα βοήθειας τα οποία κατέστησαν απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κρίσης για κράτη-μέλη του ευρώ. Αυτή είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέβαλε στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής μεγάλες προσπάθειες, έθεσε υπό έλεγχο τα έξοδά της, πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις και επέστρεψε και χάρη σε όλα αυτά σε οικονομική ανάπτυξη.

Οι εταίροι στην Ευρωζώνη, δηλαδή όλες οι χώρες του ευρώ, επέδειξαν, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, κατ΄επανάληψη μεγάλη αλληλεγγύη ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται μελλοντικά και πάλι με τις δικές της δυνάμεις. Για να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος είναι τώρα σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο που έχει ακολουθήσει. Οι συμφωνίες του Eurogoup του Ιουνίου αυτού του έτους έθεσαν για αυτό μια σημαντική βάση».

Σουλτς: Η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία

Η σημερινή μέρα «είναι μια καλή ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ιδιαίτερα για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έκανε τεράστια βήματα προς την αυτοχρηματοδότησή της. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα. Οι (όποιες) αρνητικές εξελίξεις θα απορροφηθούν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Και όταν εισρεύσουν και πάλι κεφάλαια στη χώρα από τους επενδυτές, τότε και οι νέοι θα βρουν και πάλι δουλειά», λέει μεταξύ άλλων ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Yποστηρίζει δε πως «η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία, εάν ορίσουμε ως ανεξαρτησία, όταν μια χώρα χρηματοδοτεί από τις αγορές και πάλι τον προϋπολογισμό της και τα ελλείμματά της από δάνεια άλλων χωρών, τότε γίνεται λόγος για ανάκτηση μεγάλου τμήματος ανεξαρτησίας», ενώ στο ερώτημα της DW εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο απαντά: «Το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εξαρτάται από το εάν η οικονομία της χώρας τώρα που θα αυτοχρηματοδοτείται, αναρρώσει σε τέτοιο βαθμό που να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους».

Ο Γερμανός πολιτικός τονίζει επίσης πως κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η απομείωση του χρέους ή και άφεση χρέους. «Για την ώρα προέχει το βήμα της 21ης Αυγούστου, ως βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα. Θα πρέπει διδαχθούμε και να μην έχουμε προκαταλήψεις απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση. Αυτή η αριστερή κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να ασκεί αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική» σημειώνει.

Για τη συνέχιση της εποπτείας ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός λέει: «Δόθηκαν τεράστια δάνεια, είναι φυσικό. Ακόμη και άλλες χώρες που πήραν μεγάλα προγράμματα στήριξης βρίσκονται υπό επιτήρηση. Δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι σε ανάλογες περιπτώσεις».

Ο κ. Σουλτς τονίζει επίσης πως «οι Έλληνες αξίζουν μεγάλης αλληλεγγύης, πλήρωσαν υψηλό τίμημα. Είχα την ευκαιρία να δω στη Λέσβο την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες. Κυρίως η Γερμανία θα έπρεπε να τους ευχαριστήσει και να τους βοηθήσει».

Τέλος, σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Αλλεξη Τσίπρα απαντά: «Τον εμπιστεύομαι. Αν παραμείνει πρωθυπουργός, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά νομίζω ότι του αξίζει να του εμπιστευτεί κανείς το μέλλον της Ελλάδας. Το λέω βέβαια με την καρδιά μου να χτυπά στους φίλους μου στο ΠΑΣΟΚ που επίσης πλήρωσαν βαρύ πολιτικό τίμημα σε αυτήν τη χώρα».

Δείτε ακόμη: Γερμανικός Τύπος: «Για τους Έλληνες δεν αλλάζει κάτι»