Philippe Roux-Dessarps (Four Seasons): «Aφήνουμε αποτυπώματα στις ζωές των ανθρώπων για πάντα»

Philippe Roux-Dessarps (Four Seasons): «Aφήνουμε αποτυπώματα στις ζωές των ανθρώπων για πάντα»
Η ευκαιρία να αναλάβει τα ηνία του εμβληματικού Four Seasons Astir Palace Hotel αποδείχτηκε για τον νέο γενικό διευθυντή του, Philippe Roux-Dessarps, μια ολοκαίνουργια και συναρπαστική πρόκληση.
Ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του εµβληµατικού resort της Αθηναϊκής Ριβιέρας  σε µια κρίσιµη περίοδο, λόγω της πανδηµίας του Covid-19. Από την πρώτη στιγµή, η υγεία και η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζοµένων ήτανη απόλυτη προτεραιότητά του. Σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία, αισθάνεται ενδυνάµωση και αυτοπεποίθηση και έτσι θέλει να νιώθει και η οµάδα του.
Με στόχο την παροχή των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών της Four Seasons στους επισκέπτες, µε έµφαση στη λεπτοµέρεια και αφετηρία την εξειδικευµένη γνώση και την πρόσβαση σε κορυφαίες τεχνολογίες και εργαλεία, αναλύει τους τρόπους µε τους οποίους το resort, χάρη στο πλήρες πρόγραµµα υγείας και ασφάλειας Lead With Care, προσφέρει σιγουριά, φροντίδα και άνεση σε όλους τους επισκέπτες.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, µιλάει για την Ελλάδα, τα ακαταµάχητα πλεονεκτήµατα του Four Seasons Astir Palace και τον ρόλο της τεχνολογίας στην Covid εποχή.

Έχετε θητεύσει σε κορυφαία διεθνή luxury properties σε όλο τον κόσμο. Τι σας έφερε στην Ελλάδα και ποια είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως επικεφαλής του Four Seasons Athens;

Έχω εργαστεί σε δέκα διαφορετικές χώρες σε τρεις ηπείρους και είχα τη χαρά να ζήσω διαφορετικές εµπειρίες, δουλεύοντας µε πολύ ξεχωριστές κουλτούρες. Πριν αναλάβω στο Four Seasons Athens, είχα επισκεφθεί την Ελλάδα για διακοπές µε την οικογένειά µου πριν από δέκα χρόνια. Εκείνη την εποχή µού δόθηκε η ευκαιρία να φύγω από τα γκρίζα σύννεφα του Ηνωµένου Βασιλείου και να απολαύσω τον λαµπερό ήλιο της Ελλάδας. Τώρα που µένω εδώ, µπορώ πραγµατικά να σας πω ότι η Ελλάδα δεν είναι µόνο ο ήλιος της, αλλά και οι όµορφες τοποθεσίες, τα καταπληκτικά αξιοθέατα, το νόστιµο φαγητό, οι αυθεντικοί άνθρωποι και, φυσικά, η ελληνική φιλοξενία. Όλες αυτές οι πτυχές την καθιστούν έναν ιδανικό προορισµό, µόνο λίγες ώρες µακριά από τους γκρίζους ουρανούς. Η ευκαιρία να γίνω γενικός διευθυντής σε ένα κορυφαίο brand πολυτελούς φιλοξενίας τόσο επιτυχηµένο όσο το Four Seasons και σε ένα ξενοδοχείο τόσο εµβληµατικό όσο το Astir Palace αποτέλεσε µια ολοκαίνουργια και συναρπαστική πρόκληση. Ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα.

Η Ελλάδα δεν είναι µόνο ο ήλιος της, αλλά και οι όµορφες τοποθεσίες, τα καταπληκτικά αξιοθέατα, το νόστιµο φαγητό, οι αυθεντικοί άνθρωποι και, φυσικά, η ελληνική φιλοξενία.

O τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης. Το re-opening απαιτεί μια νέα προσέγγιση ενισχυμένων κανόνων ασφαλείας, τόσο για το προσωπικό των ξενοδοχείων όσο  και για τους επισκέπτες. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, µοναδικός µας στόχος είναι να προσφέρουµε στους επισκέπτες και τους υπαλλήλους µας την εµπιστοσύνη και τη διαβεβαίωση ότι η υγεία και η ασφάλειά τους είναι η πρώτη µας προτεραιότητα. Το Lead With Care, το νέο µας πρόγραµµα υγείας και ασφάλειας, περιγράφει σαφείς διαδικασίες που εκπαιδεύουν και ενδυναµώνουν τους εργαζοµένους της Four Seasons, ώστε να φροντίζουν τους επισκέπτες καθώς και ο ένας τον άλλον.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παγκόσμιου brand όπως το Four Seasons, στις σημερινές συνθήκες;

Η Four Seasons είναι γνωστή για την αριστεία της στα µέτρα υγείας και ασφάλειας. Για να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον εφαρµόζει το Lead With Care, ένα πλήρες πρόγραµµα βελτίωσης των επιπέδων υγείας και ασφάλειας που έχει σχεδιαστεί σε συνεννόηση µε κορυφαίους ειδικούς. Καθώς το Four Seasons Astir Palace Athens καλωσορίζει τους επισκέπτες, ολόκληρη η οµάδα έχει δεσµευτεί να διασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα υγείας και υγιεινής, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα της εµπειρίας των επισκεπτών.

H Αθηναϊκή Ριβιέρα ως προορισμός για τους επισκέπτες του εξωτερικού τι συμβολίζει κατά τη γνώμη σας; 

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι µια παραδεισένια ακτογραµµή µε κρυµµένους όρµους, χρυσές παραλίες και εκπληκτική θέα. Μέσα στη φύση και στα καταγάλανα νερά, οι επισκέπτες µπορούν να ζήσουν έναν εντελώς διαφορετικό ρυθµό, που τους προσφέρει µια ειδυλλιακή παραθαλάσσια απόδραση για εκλεπτυσµένα γούστα και ατελείωτες ευκαιρίες για να ανακαλύψουν µια άλλη πλευρά της Αθήνας. Παραλίες µε κρυστάλλινα νερά και αµµώδεις ακτές, θεραπευτικές εµπειρίες κολύµβησης στη Λίµνη της Βουλιαγµένης, αρχαίοι ναοί που κυριαρχούν στην παραλία και εγγύτητα µε πολλά νησιά και βραχονησίδες, είναι µόνο µερικές από τις διαθέσιµες δραστηριότητες και αξιοθέατα. Η χερσόνησος της Βουλιαγµένης, όπου βρίσκεται το Four Seasons Athens, κερδίζει τον τίτλο του πιο όµορφου σηµείου της Ριβιέρας. Η τοποθεσία είναι αναµφισβήτητα µια από τις πιο ιδιαίτερες τοποθεσίες της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Δεν καλωσορίζουµε απλώς τους επισκέπτες µας στις διακοπές τους, αλλά αφήνουµε αποτυπώµατα στις ζωές των ανθρώπων για πάντα. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο ισχυρό µας πλεονέκτηµα.

Ποια ήταν η δική σας πρώτη εντύπωση και ποια είναι για εσάς τα ακαταμάχητα πλεονεκτήματα του resort;

Το Four Seasons Athens είναι ένα µοναδικό θέρετρο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλο σαν κι αυτό. Η τοποθεσία είναι κορυφαία. Είσαι τρεις ώρες µακριά από το Λονδίνο, το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο αεροδρόµιο και έχει εκπληκτική αρχιτεκτονική και υπέροχο σχεδιασµό. Είναι ένα θέρετρο όπου µπορείς να έχεις τόσο πολλές διαφορετικές εµπειρίες, ανάµεσα στη χαλαρή πολυτέλεια των µπανγκαλόου, τις κοµψές σουίτες στο Arion, το boho chic vibe στο Nafsika και όλες τις επιλογές εστιατορίων και µπαρ. Τη στιγµή που µπήκα, νόµιζα ότι το κατάλυµα είναι πραγµατικά πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε έχω ξαναδεί στο παρελθόν και, ταυτόχρονα, πολύ ενδιαφέρον.

Υπάρχει πλούτος οµορφιάς και φύσης, τόση ιστορία αλλά και τόσο πολλές µικρές ιστορίες να µοιραστείς. Μου αρέσει να µιλάω µε όλους τους ανθρώπους που επισκέπτονται το ξενοδοχείο εδώ και δεκαετίες. Aυτό που είναι υπέροχο είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητα o µετασχηµατισµός του χώρου τούς αρέσει και λατρεύουν αυτό που έχει γίνει, κάτι που είναι υπέροχο και πολύ σπάνιο. Αν κοιτάξετε άλλα εµβληµατικά ξενοδοχεία που έχουν ανακαινιστεί, συχνά έχετε έναν σχεδιαστή που θέλει να κάνει ένα statement, και το κάνει σε βάρος της ιστορίας του ξενοδοχείου.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό δεν συνέβη και φαίνεται ότι η ανακαίνιση ήταν επιτυχής. Η πρώτη µου επαφή µε την Ελλάδα ήταν το ξενοδοχείο και βρήκα την οµάδα πολύ ζεστή και φιλική, αντανακλώντας την ελληνική κουλτούρα και το συναίσθηµα σε ό,τι κάνουν. Βλέπω γνήσια χαµόγελα και ενσυναίσθηση στους ανθρώπους µας. Είναι γεγονός ότι δεν καλωσορίζουµε απλώς τους επισκέπτες µας στις διακοπές τους, αλλά αφήνουµε αποτυπώµατα στις ζωές των ανθρώπων για πάντα. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο ισχυρό µας πλεονέκτηµα.

Πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη με τους εργαζομένους και τους πελάτες, σε μια περίοδο που η υγεία και η ασφάλεια είναι η Νο1 προτεραιότητα;

Με την πανδηµία του COVID-19 έχουµε βελτιώσει τις ήδη αυστηρές διαδικασίες υγείας και ασφάλειας. Παρακολουθούµε συνεχώς πώς εξελίσσεται η κατάσταση και συµµορφωνόµαστε µε όλες τις τοπικές υγειονοµικές αρχές, ενώ έχουµε ξεκινήσει το παγκόσµιο πρόγραµµα ενίσχυσης της υγείας και της ασφάλειας Lead With Care, παρέχοντας στους υπαλλήλους µια άρτια κατανόηση της κατάστασης και την απαιτούµενη εµπιστοσύνη για να προσφέρουν φροντίδα σε κάθε επισκέπτη. Ενώ οι επισκέπτες βλέπουν πολλές από τις βελτιωµένες διαδικασίες, υπάρχουν και µέτρα που λαµβάνουν χώρα στο παρασκήνιο µέσω της εκπαίδευσης των εργαζοµένων, των πρόσθετων πρωτοκόλλων χειρισµού φαγητού και άλλων λειτουργιών.

Επηρεάζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τη λειτουργία του resort και τι ανταπόκριση έχει από τους πελάτες σας η εφαρμογή Four Seasons App και Chat; 

Μέσω της βραβευµένης εφαρµογής Four Seasons, οι επισκέπτες µπορούν να χρησιµοποιήσουν το Four Seasons Chat – µια ψηφιακή υπηρεσία που τους επιτρέπει να στέλνουν και να λαµβάνουν άµεσα µηνύµατα στους υπευθύνους του resort πριν, κατά τη διάρκεια και µετά τη διαµονή τους. Τα Four Seasons App και Chat προσφέρουν έναν απλό και βολικό τρόπο πρόσβασης στην υπηρεσία Four Seasons ανά πάσα στιγµή, από οπουδήποτε. Με αυτά, οι επισκέπτες µπορούν να κάνουν check-in στο ξενοδοχείο πριν από την άφιξή τους, να δηλώσουν τυχόν προτιµήσεις, να υποβάλουν µε ευκολία αιτήµατα για πρόσθετη άνεση, και πολλά άλλα. Σε περιόδους όπως η τωρινή, τα Four Seasons App και Chat επιτρέπουν στους επισκέπτες να ελέγχουν τον τρόπο µε τον οποίο αλληλεπιδρούν µε άλλους – περιορίζοντας τις προσωπικές επαφές, αλλά διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικής εξυπηρέτησης.

*H συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας Readpoint.gr