Η Vodafone «ξεφορτώνεται» τη θυγατρική της στην Ισπανία – Για 5 δισ. ευρώ

Η Vodafone «ξεφορτώνεται» τη θυγατρική της στην Ισπανία – Για 5 δισ. ευρώ
epa06721025 (FILE) - The Vodafone logo is pictured in a shop in Central London, Britain, 19 May 2015 (reissued 09 May 2018). According to media reports, Britain's Vodafone Group has confirmed on 09 May 2018 that it has agreed to a deal, valued at 19 billion euro (22.5 billion US dollar), to buy European assets by Liberty Global international cable company. The deal includes operations in Germany, Hungary, Russia and the Czech Republic, media added. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA *** Local Caption *** 51942198 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος στην Ισπανία, θα δώσει επίσης στη Zegona τα δικαιώματα χρήσης του εμπορικού της σήματος για 10 χρόνια.

Η Vodafone συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της εταιρείας στην Ισπανία στην Zegona Communications έναντι 5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, για τη χρηματοδότηση του deal η Zegona έχει αντλήσει χρέος ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια δεσμευμένη ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Vodafone θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 900 εκατ. ευρώ μέσω ενός επενδυτικού οχήματος, το οποίο θα αγοράσει νέες μετοχές της Zegona.

Η Vodafone προσπαθεί να κάνει μια συμφωνία στην Ισπανία εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα το Νιούμπερι της Αγγλίας, Νικ Ριντ, δήλωσε ότι η αγορά χρειαζόταν ενοποίηση, αλλά κατέληξε στο περιθώριο, καθώς οι ανταγωνιστές της συμφώνησαν να συγχωνευθούν. Μετά από χρόνια διαβρωτικών κερδών, η αντικαταστάτρια του Read, Μαργκερίτα Ντελά Βάγιε, υποβίβασε τη μονάδα στο λεγόμενο «σύμπλεγμα» μικρότερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της Vodafone και την έθεσε υπό στρατηγική επανεξέταση.

Η Vodafone, ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος στην Ισπανία, θα δώσει επίσης στη Zegona τα δικαιώματα χρήσης του εμπορικού της σήματος για 10 χρόνια, ανέφερε η Zegona στην ανακοίνωσή της.

Η Zegona με έδρα το Λονδίνο έχει ήδη διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εδραίωση του κλάδου στην Ισπανία. Με έτος ίδρυσης το 2015, η εταιρεία αγόρασε και πούλησε τον ισπανικό φορέα Euskaltel στην Masmovil Ibercom, μια συμφωνία που μείωσε την αγορά από πέντε παίκτες σε τέσσερις.

Οι επενδυτές περιμένουν από τις εταιρείες στην άκρως ανταγωνιστική αγορά να συνενωθούν, βελτιώνοντας τις προοπτικές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Η γαλλική Orange περιμένει από τις ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν τη συνένωσή της με τη Masmovil, μια συμφωνία που θα ενοποιήσει περαιτέρω την αγορά σε τρεις μεγάλους παίκτες.

Ο ηγέτης της αγοράς Telefonica έχει προσελκύσει επενδύσεις από την Saudi Telecom που υποστηρίζεται από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας και η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι σταθμίζει επίσης μια συμμετοχή. Η Telefonica είχε επίσης προσεγγίσει τη Vodafone σχετικά με μια πιθανή συμφωνία που αφορά ευρυζωνικά δίκτυα διαδικτύου στην Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com