Σύνοδος Κορυφής με το βλέμμα σε ανεργία και μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής με το βλέμμα σε ανεργία και μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τις διήμερης επαφές των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών. 

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 24 και 25 Οκτωβρίου.  Ο κ. Σαμαράς θα λάβει, επίσης, μέρος στην καθιερωμένη, προ των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη σύνοδο αυτή συμμετέχουν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΛΚ θα λάβουν επίσης μέρος οι πρωθυπουργοί 13 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Νίκος Αναστασιαδης κ.α.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών είναι το πρόβλημα της ανεργίας και οι τρόποι για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών.  Ψηλά επίσης βρίσκεται και το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα συζητηθούν, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Στη συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία τάχιστα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων: να εφαρμοστούν δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2014 η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.

Διαβάστε ακόμη: «Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα από Σαμαρά-Βενιζέλο

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, επισημαίνοντας ως σημαντικό βήμα προόδου, την υιοθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 15 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί, κατά κύριο λόγο, στο ζήτημα της μετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόληψη τραγικών συμβάντων, όπως αυτό της Λαμπεντούζα, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Μπαρόζο: «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, παράγραφος που θα επισημαίνει την ενίσχυση της Frontex (κοινοτική υπηρεσία για τη φύλαξη των συνόρων), καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν μια ομάδα χωρών, κυρίως της Μεσογείου και ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία. Στόχος των χωρών αυτών είναι, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις για την πιο αποτελεσματική χρήση της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.