Οι Αμερικανοί στηρίζουν τις απεργίες σε αυτοκινητοβιομηχανίες και Χόλιγουντ – «Έκπληξη» η στάση των Ρεπουμπλικάνων

Οι Αμερικανοί στηρίζουν τις απεργίες σε αυτοκινητοβιομηχανίες και Χόλιγουντ – «Έκπληξη» η στάση των Ρεπουμπλικάνων
Members of the United Auto Workers (UAW) union hold a practice picket in front of Stellantis headquarters in Auburn Hills, Michigan, on September 20, 2023. The picket comes as Chrysler’s parent company, Stellantis, is reportedly planning to sell the center as part of a union deal. (Photo by Matthew Hatcher / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos,

Η πλειονότητα των Αμερικανών στηρίζει τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες και το Χόλιγουντ που απεργούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Το 55% των Αμερικανών στηρίζει την πρώτη στην ιστορία ταυτόχρονη απεργία του συνδικάτου United Auto Workers σε τρία εργοστάσια των εταιρειών Ford Motor, General Motors και Stellantis με αίτημα καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, ενώ το 32% είναι κατά των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει τις απεργίες των σεναριογράφων και των ηθοποιών, οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών και την προστασία του επαγγέλματός τους, ενώ το 27% ήταν αντίθετο.

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η υποστήριξη προς τις απεργίες μεταξύ των Δημοκρατικών, με το 72% να στηρίζει τους απεργούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες και το 79% την απεργία στο Χόλιγουντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο μέρος και των Ρεπουμπλικάνων όμως τάχθηκε υπέρ των απεργών, με το 48% όσων ρωτήθηκαν να στηρίζει τις απεργίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες και το 46% τις απεργίες στο Χόλιγουντ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που εμφανίζεται φαβορί να είναι ξανά υποψήφιος του κόμματός του, έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στο ντιμπέιτ των υποψήφιων των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024 στις 27 Σεπτεμβρίου. Αντ’ αυτού θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες και σε άλλα εργοστάσια.

Άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, όπως η Νίκι Χέιλι και ο Τιμ Σκοτ, έχουν εκτιμήσει ότι οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν πάρα πολλά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί στο πλευρό του UAW και έχει ζητήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν περισσότερες υποχωρήσεις, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει την ψήφο των συνδικάτων. Στις εκλογές του 2020 συγκέντρωσε το 57% των ψήφων των μελών συνδικάτων, έναντι του 40% που προτίμησε τον Τραμπ.

Εξάλλου φέτος παρατηρείται ενίσχυση του συνδικαλισμού στις ΗΠΑ. Ως τον Αύγουστο, και πριν την απεργία του UAW, 310.000 Αμερικανοί εργαζόμενοι είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις, με το 2023 να οδεύει να γίνει η χρονιά με τις περισσότερες απεργίες στις ΗΠΑ μετά το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ