Ολυμπιακοί Αγώνες και από πίσω… πολιτική

Ολυμπιακοί Αγώνες και από πίσω… πολιτική

Συνάντηση των προέδρων Πούτιν-Γιανουκόβιτς, νέα ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ και... «μπηχτές» Ομπάμα για το κόστος διοργάνωσης των Αγώνων του Σότσι.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

«Συνομίλησαν στο στάδιο. Δεν υπήρξε κάποια επίσημη διμερής συνάντηση, κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Γιανουκόβιτς στο Σότσι», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας. Καμία πλευρά δεν διευκρίνισε ποια θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως το ενδιαφέρον των δύο ηγετών μονοπώλησε η κρίση στην Ουκρανία που εισέρχεται πλέον στον τρίτο μήνα, αλλά και η ηχογραφημένη συνομιλία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών που κατεγράφη να συζητά κινήσεις στρατηγικής από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για την «έξοδο» από την κρίση.

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.

Η Ρωσία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η αποδέσμευση της επόμενης δόσης της σημαντικής οικονομικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Η βοήθεια αυτή χορηγήθηκε μετά την απόφαση του Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει το σύμφωνο σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να προτιμήσει μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Την ίδια ώρα, στη δημοσιευμένη συνομιλία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, φαίνεται πως οι ΗΠΑ στηρίζουν μία «πολιτική μετάβαση» στην Ουκρανία που περιλαμβάνει τον ΟΗΕ, αλλά όχι την Ε.Ε.

Ίσως αυτή η υποκλοπή της συνομιλίας της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ε.Ε. να αποτέλεσε την αφορμή για την έκδοση νέας ταξιδιωτικής προειδοποίησης από την αμερικανική κυβέρνηση για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στη Ρωσία προκειμένου να παρακολουθήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

«Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις απειλές που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να έχουν καμία προσδοκία για το απόρρητο των προσωπικών τους δεδομένων όταν θα κάνουν χρήση των ρωσικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: Επίσημη πρώτη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης ότι «οι Ρώσοι αστυνομικοί έχουν την εξουσία να σταματούν ανθρώπους για εξακρίβωση στοιχείων ανά πάσα στιγμή και χωρίς λόγο». Επίσης τονίζεται ότι οι Αμερικανοί που επισκέπτονται το Σότσι πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί πολίτες που πρόκειται να παρακολουθήσουν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα «πρέπει να επαγρυπνούν συνεχώς για την προσωπική τους ασφάλεια» και ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν «ελκυστικό στόχο για τους τρομοκράτες».

Η ειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε την ίδια ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Κωνσταντινούπολη έναν Ουκρανό ο οποίος επιχείρησε να καταλάβει ένα αεροσκάφος και να το οδηγήσει στο Σότσι.

Δείτε ακόμη: Διεθνής εκστρατεία κατά της anti-gay «προπαγάνδας» του Πούτιν (Βίντεο)

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν θα ξόδευαν 50 δισ. για τους Αγώνες
«Δεν είμαι σίγουρος ότι το να ξοδέψει κανείς 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να στεφθούν με επιτυχία οι Αγώνες είναι απαραίτητο, καθώς οι εγκαταστάσεις που εμείς διαθέτουμε θα μας επέτρεπαν να το κάνουμε με λίγο λιγότερα χρήματα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, η οποία και μεταδόθηκε ακριβώς τη στιγμή της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται να προστεθεί στις πολλές καταγγελίες περί διαφθοράς που συνοδεύουν την κατασκευή των «φαραωνικών», όπως έχουν χαρακτηριστεί, έργων που «τίναξαν στον αέρα» τον προϋπολογισμό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφερόμενος μάλιστα στον μεγάλο τελικό του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Super Bowl) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος παρατήρησε ότι «εμείς είμαστε πολύ καλοί στο να οργανώνουμε αθλητικά γεγονότα και να κάνουμε τον κόσμο να προσέρχεται».

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ οργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1996 στην Ατλάντα και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Διαβάστε ακόμη: Σότσι: οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα