Παγκόσμιος «συναγερμός» για την Αλ Κάιντα από την Interpol

Παγκόσμιος «συναγερμός» για την Αλ Κάιντα από την Interpol

Μία μέρα μετά την ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ, η Interpol εκδίδει νέα προειδοποίηση.

Οι πρόσφατες αποδράσεις φυλακισμένων μελών της Αλ Κάιντα από τις φυλακές όπου κρατούνταν σε Ιράκ, Λιβύη και Πακιστάν φαίνεται πως σχετίζονται με την απόφαση της Interpol να προχωρήσει στην έκδοση παγκόσμιας προειδοποίησης.

Ο διεθνής οργανισμός αστυνόμευσης ζήτησε από τα κράτη μέλη του να «αναλύσουν κάθε πληροφορία που μπορεί να σχετίζεται με τις αποδράσεις».

Η ανακοίνωση της Interpol έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την έκδοση έκτακτης ταξιδιωτικής οδηγίας προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαιτίας «απειλής που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα», και δύο ημέρες μετά την απόφαση να μείνουν κλειστές οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό αυτήν την Κυριακή.

Το φάντασμα της Αλ Κάιντα επιστρέφει

248 κρατούμενοι απέδρασαν από την φυλακή στη Ντέρα του Πακιστάν έπειτα από καλά οργανωμένη επιχείρηση στις 30 Ιουλίου και οι αρχές εκτιμούν πως τουλάχιστον 30 από τους δραπέτες ήταν «σκληροπυρηνικά» μέλη της Αλ Κάιντα που εμπλέκονταν στην οργάνωση σοβαρών επιθέσεων.

Εκατοντάδες –ο αριθμός εκτιμάται μεταξύ 500 και 1000- φυλακισμένοι απέδρασαν και από τη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ στις 22 Ιουλίου, όπου σημαίνοντα στελέχη της Αλ Κάιντα εκτιούσαν τις ποινές τους.

Ο σχεδιασμός των αποδράσεων φαίνεται πως ήταν ενδελεχής, καθώς πέντε ημέρες μετά την απόδραση από το Αμπού Γκράιμπ, περίπου 1200 φυλακισμένοι κατάφεραν να «το σκάσουν» από φυλακή στην Βεγγάζη της Λιβύης.

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω Σνόουντεν

«Καθώς φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή της Αλ Κάιντα στις αποδράσεις εκατοντάδων τρομοκρατών κι άλλων εγκληματιών, η Interpol ζητά από τα 190 κράτη-μέλη της να εξετάσουν εάν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στα γεγονότα αυτά», έλεγε στην ανακοίνωσή της η Interpol, που ζητά άμεση ενημέρωση σε περίπτωση που κάποιος δραπέτης εντοπιστεί ή υπάρξουν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης.

Σε δημοσίευμά τους, οι New York Times αναφέρουν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «κατέγραψαν σημαντικές συνομιλίες, των οποίων τη σημασία αναγνώρισαν αμέσως η CIA, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος».

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο

Νωρίτερα σήμερα, με ηχογραφημένο μήνυμα του ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «συνωμότησαν» με τον αιγυπτιακό στρατό για να ανατρέψουν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πριν από ένα μήνα.

«Οι Σταυροφόροι, ο λαός και ο στρατός της Αιγύπτου συμφώνησαν και χάρη στα χρήματα από τον Περσικό Κόλπο, ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι» ανέφερε ο αιγυπτιακής καταγωγής αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.