Σε ισχύ πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

REUTERS

Υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων η κυβέρνηση της Ρωσίας επιβάλλει από σήμερα τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Περίπου 37.000 αστυνομικοί και μέλη του στρατού ξηράς αναμένεται να επιφορτισθούν με την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι της Ρωσίας, στο οποίο από σήμερα ελέγχεται αυστηρά η είσοδος και έξοδος αυτοκινήτων, αφού έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πόλη των 350.000 κατοίκων για τα οχήματα που δεν έχουν ειδική άδεια.

Οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ στα τέλη του Δεκεμβρίου έχουν αυξηθεί και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να έχει βάλει προσωπικό «στοίχημα» να μην χαλάσει τίποτα το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός που οργανώνεται από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τα όρη του Καυκάσου ενισχύθηκαν από σήμερα , ακριβώς έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (7-23 Φεβρουαρίου) και θα παραμείνουν εκεί μέχρι και μία εβδομάδα μετά τη λήξη τους.

Διαβάστε ακόμη: «Πλήρη καταστροφή» των τρομοκρατών υπόσχεται ο Πούτιν

Η λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας έχει αποφασισθεί εδώ και πολύ καιρό, κυρίως μετά την πρόσκληση που διατύπωσε ο ισλαμιστής ηγέτης των ανταρτών του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ τον περασμένο Ιούλιο «να εμποδισθεί με κάθε τρόπο η πραγματοποίηση των Αγώνων». Όμως η πραγματοποίηση των δύο επιθέσεων αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 34 ανθρώπων, οδήγησαν στην απόφαση για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Πολλοί είναι οι δυτικοί ηγέτες που δεν θα παρεβρεθούν στο διεθνές αθλητικό ραντεβού, που πολλοί αποκαλούν «Αγώνες του Πούτιν», μεταξύ αυτών και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Γερμανίας που θα απουσιάζουν από την τελετή έναρξης των Αγώνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Πούτιν ενέδωσε στις πιέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έδωσε τελικά άδεια για την οργάνωση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά σε «ειδική ζώνη», υπαναχωρώντας στην αρχική του απόφαση για την πλήρη αποαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται από σήμερα στο Σότσι είναι αυστηρότερα από εκείνα που εφαρμόσθηκαν στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ενώ όλες οι δυνάμεις ασφαλείας τελούν υπό τον έλεγχο της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, της FSB, διαδόχου της KGB.

Διαβάστε ακόμη: Η Ολυμπιακή φιέστα αξίας 50 δισ. δολαρίων του Πούτιν

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων, «οι μονάδες που έχουν επιφορτισθεί με την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των προσκεκλημένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι έτοιμες να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή». «Η παρακολούθηση της περιοχής θα γίνεται και από αέρος μέσω δορυφορικού συστήματος», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων θα διευθετούνται πλέον στο «υψηλότερο επίπεδο».

Εκτός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, από σήμερα ελέγχεται αυστηρά και η ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός ξηράς θα συμμετάσχει επίσης στην επιχείρηση ασφαλείας, αφού οι προετοιμασίες και η τέλεση των Αγώνων περιλαμβάνονται στις νέες του αποστολές, στο πλαίσιο των «νέων απειλών εσωτερικής ασφαλείας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βλαντίμιρ Τσιρκίν. Ο στρατός θα έχει στη διάθεσή του στο Σότσι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S, πυραύλους εδάφους-αέρος νέας γενιάς.

Η Ρωσία θα παρακολουθεί το σύνολο των τηλεπικοινωνιών χάρις σε ένα σύστημα που επιτρέπει στην FSB να έχει πρόσβαση σε όλες τις τηλεφωνικές και ιντερνετικές επικοινωνίες, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε το 2013 από δύο Ρώσους δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμη: H νεαρή γυναίκα καμικάζι, οι μειονότητες και ο Πούτιν